naslovnaPolitikaVIJESTI

Izetbegovićevi prijatelji iz Muslimanskog bratstva na crnoj listi Amerike?

Radikalna organizacija Muslimansko bratstvo uskoro bi mogla da se nađe na američkoj crnoj listi terorističkih organizacija, što će dodatno kompromitovati bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji odavno gaji prijateljske veze sa ovom organizacijom, piše “Dnevni avaz”.

List tvrdi da mu je iz nekoliko američkih izvora potvrđeno da je predsjednik SAD Donald Tramp voljan da potpiše ukaz kojim se ova organizacja stavlja na listu terorističkih organizacija svijeta.

U oba doma američkog parlamenta spreman je i zakon koji Muslimansko bratstvo i srodne organizacije stavljaju na američku crnu listu terorističkih organizacija.

Na čelu Muslimanskog bratstva nalazi se Jusuf el-Kardavi, koji živi u Kataru, a koga više zapadnih država smatra ekstremistom i koji se nalazi na potjernici Interpola.

List piše da su Izetbegovićeve veze sa Muslimanskim bratstvom već odavno poznate, što izaziva ljutnju ne samo u zvaničnim krugovima američke administracije.

Lideru SDA je ranije sugerisano da se distancira od Muslimanskog bratstva i još nekih radikalnih organizacija i pojedinaca, ali se to nije desilo.

Izetbegovićevo nedavno ponovno susretanje s predstavnicima te organizacije, sa Madžidom Alijem, za koga se vjeruje da je blizak Karadaviju, izazvalo je oštre reakcije u američkoj administraciji.

List navodi da bi SAD protiv Izetbegovića mogle da uvedu i oštrije diplomatske i političke akcije.

Tagovi
Pogledajte još
Close
Back to top button
Close
Close