14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

„Istočna alternativa“: Ne dozvoliti da djeca uče istorijske laži i podvale

Udruženje građana „Istočna alternativa Republike Srpske pozdravlja stav predsjednika Srpske Milorada Dodika da se u školama u Srpskoj neće koristiti udžbenici iz Federacije BiH /FBiH/ u kojima piše da su Srbi počinili genocid i četiri godine držali u opsadi Sarajevo.

„Nikada se ne smije prihvatiti nametanje laži o ratnim dešavanjima i neistinama o navodnom genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva. Postoje brojni dokazi i dokumenti da su to netačne tvrdnje nametnute sa `zapada`, koji je kreirao raspad i ratove na prosoru bivše Јugoslavije“, saopšteno je iz Udruženja.

„Istočna alternativa“ pita kako su muslimanske vojne formacije iz Sarajeva tokom cijelog rata učestvovale u brojnim borbama na Igmanu, Treskavici, Varešu, Nišićkoj visoravni i drugim, ako je Sarajevo bilo pod opsadom.

U Udruženju dodaju da podaci o učešću tih jedinica postoje i na spomen obilježjima i u ratnim dokumentima takozvane Armije BiH, a o njima se i javno govori.

„Samo odlučnim stavom može se sačuvati Republika Srpska i potrebno je da sve institucije i organizacije snažno podrže Dodikov stav da se odbace laži, podvale i udžbenici u kojima se nameće da djeca uče istorijske neistine“, navodi se u saopštenju.

Udruženje ocjenjuje da su ti udžbenici pokušaj perfidne podvale bošnjačke politike da se djeci nametne da uče netačne činjenice i stvaraju negativnu predstavu i sliku o Republici Srpskoj kao agresoru i zločinačkoj tvorevini, što je nedopustivo jer je netačno.

„Istočna alternativa“ ističe da bošnjačko političko rukovodstvo preko raznih udruženja, kao što su majke Srebrenice i slična, koja otvoreno ispoljavaju mržnju i osuđuju sve što je srpsko, nastoji da održava tenzije i nameće lažne činjenice i sliku o karakteru rata u BiH, što se nikada ne smije prihvatiti.

Borba za istinu se mora nastaviti, a dokazi o masovnim zločinima počinjenim nad srpskim narodom su brojni, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja pozivaju sve koji žele opstanak Republike Srpske i mir u BiH da 8. jula u Srebrenici prisustvuju postavljanju spomen-obilježja nedavno preminulom ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Ivanoviču Čurkinu.

„Čurkin je zastupajući dosljednu politiku Rusije i stav o karakteru rata u BiH, uložio veto na prijedlog `britanske rezolucije o Srebrenici` i spriječio usvajanje tog sramnog dokumenta, kojim su se Republika Srpska i srpski narod namjeravali proglasiti genocidnim“, navodi se u saopštenju.

Predsjednik „Istočne alternative “ Vojin Pavlović poručuje bošnjačkim udruženjima da shvate da ih njihovi politički lideri iskorištavaju i zloupotrebljavaju i da nema iskrenog dijaloga, istine, pravde i pomirenja u BiH sve dok se zagovara nestanak Republike Srpske i ne poštuju srpske žrtve.

„Srpska je garant slobode i opstanka srpskog naroda u BiH i neprihvatljiva je bilo kakva priča o njenom ukidanju i oduzimanju nadležnosti“, poručio je Pavlović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je izjavio da se u školama u Srpskoj neće koristiti udžbenici iz Federacije BiH /FBiH/ u kojima piše da su Srbi počinili genocid i četiri godine držali u opsadi Sarajevo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se