Ex-YunaslovnaPolitikaVIJESTI

Impozantna imovinska karta Ane Brnabić

BEOGRAD – Po završetku studija u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji, Ana Brnabić je radila za različite američke konsultantske firme u Srbiji na projektima finansiranim od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Od 2011. godine radi u firmi „Continental Wind Serbia“, a u januaru 2013. postaje direktorka ove kompanije. Bila je i potpredsjednica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2013. godine, da bi u aprilu 2016. postala predsjednica upravnog odbora.

Brnabić je široj javnosti postala poznata kada se našla u središtu afere „prisluškivanje“ u vezi sa kompanijom „Continental Wind Serbia“ u kojoj je bila zastupnik. Nakon što je predsjednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić optužio Nikolu Petrovića, kuma premijera Srbije i direktora „Elektromreže Srbije“, da je tražio mito od ove firme, Brnabić je sa Petrovićem održala konferenciju na kojoj su demantovane ove optužbe.

Imenovana je za ministra državne uprave i lokalne samouprave Srbije avgusta 2016. godine. KRIK je otkrio da je, prije nego što je stupila na ovu funkciju, poslovno sarađivala sa ljudima iz najbližeg okruženja gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Nakon više od mjesec dana odlaganja intervjua, ministarka Ana Brnabić je na pitanja KRIK-a odgovorila pismeno.

„Smatram da je transparentnost jedan od najvažnijih principa u obavljanju javnog posla i godinama unazad se za to zalažem.“

Prihodi

OrganizacijaTrajanjeFunkcijaMjesečni prihodi
Vlada Republike Srbije 2016-Ministarka državne uprave i lokalne samouprave88.825 RSD

Imovina – Nekretnine

TipLokacijaVlasnikKvadraturaVrijednost
StanDedinje, Beograd, SrbijaAna Brnabić328 m2490.000 €

Stan u blizini Belog dvora Brnabić je kupila 2014. godine. Dio kupoprodajne cijene isplatila je iz kredita. Stan je opterećen hipotekom koja će biti uklonjena kada se otplati kredit.

TipLokacijaVlasnikKvadraturaVrijednost
KućaOstrvo Krk, HrvatskaAna Brnabić167 m2300.000 €

Brnabić je vlasnica kuće koja se nalazi na hrvatskom ostrvu Krk. „Kuću su izgradili moji baka i deda 1980. godine. Porodični dogovor je bio da se sva dedina imovina u Hrvatskoj prebaci na moje ime tokom ostavinske rasprave, ali je realno da je cela imovina u Hrvatskoj i dalje porodična“, navela je Brnabić. „Nisam sigurna kolika je vrednost jer brat i ja nismo nikada želeli da je prodamo. Ona za nas ima prvenstveno emotivnu vrednost.“

TipLokacijaVlasnikKvadraturaVrijednost
KućaOstrvo Krk, HrvatskaAna Brnabić30 m25.000 €

Brnabić posjeduje još jednu kuću na ostrvu Krk u Hrvatkoj koju je naslijedila. Za ovu kuću je u prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije navela da je „stara i devastirana“. Ministarka je KRIK-u rekla da je i ova kuća pripadala porodici njenog djeda.

TipLokacijaVlasnikKvadraturaVrijednost
ZemljaOstrvo Krk, HrvatskaAna Brnabić8.900 m2 (0,89 ha)/

Brnabić posjeduje 89 ari zemlje na ostrvu Krk u Hrvatskoj, pokazuju podaci tamošnjeg katastra. Ovaj podatak nije naveden u njenom imovinskom kartonu na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Zemlja na Krku dio je veće parcele od oko 21 hektar. Na dijelu te parcele planirana je izgradnja jednog od najvećih razvojih projekata na Krku – poslovne zone vrijedne dva miliona evra. Do danas, ta zona nije izgrađena. Brnabić je rekla da je i zemljište prijavila Agenciji. „Zemljišne knjige nisu decenijama sređivane i vlasnik sam zemlje zajedno sa nekada i više od 25 vlasnika (nasljednika prvobitnih vlasnika).“

TipLokacijaVlasnikKvadraturaVrijednost
Stan Vračar, Beograd, SrbijaBrat Igor Brnabić85 m2150.000 €

Ministarkin brat vlasnik je trosobnog stana na Vračaru, nedaleko od Hrama Svetog Save. U stanu je trenutno privatni dječji vrtić.

TipLokacijaVlasnikKvadraturaVrijednost
KućaPalilula, Beograd, SrbijaMajka Ružica Brnabić103 m2100.000 €

Majka Ane Brnabić vlasnica je kuće u Beogradu. Kuća ima dozvolu za gradnju, ali ne i upotrebnu dozvolu.

TipLokacijaVlasnikKvadraturaVrijednost
ZemljaPalilula, Beograd, SrbijaMajka Ružica Brnabić200 m2/

Na ovoj parceli nalazi se kuća ministarkine majke Ružice Brnabić.

TipLokacijaVlasnikKvadraturaVrijednost
ZemljaBrestovik, Grocka, SrbijaOtac Zoran Brnabić1.890 m2 (0,19 ha)15.000 €

Oko 20 ari zemlje u predgrađu Beograda u katastru se vodi na ministarkinog pokojnog oca Zorana Brnabića. Na njoj je kuća sagrađena bez dozvole i nije uknjižena.

TipLokacijaVlasnikKvadraturaVrijednost
KućaBrestovik, Grocka, SrbijaBrat Igor Brnabić42 m29.000 €

NELEGALIZOVANO Na zemlji u Grockoj, koja se u katastru vodi na ministarkinog pokojnog oca Zorana Brnabića, nalazi se kuća nepoznate površine. Kuća je izgrađena bez dozvole i nije upisana u katastar. Kućni telefon se vodi na brata Igora Brnabića. Ministarka je potvrdila da je njen brat vlasnik. „Kada je otac preminuo dogovorili smo se da kuća pripadne mom bratu.“ Brnabić tvrdi da je ova vikendica površine 40 kvadrata i da je izgrađena osamdesetih.

UKUPNO: Površina 755 m2 i vrijednost 1.069.000 €

Imovina – Pokretnosti

TipMarkaVlasnikVrijednost
AutomobilToyota Rav4Ana Brnabić14.000 €

Brnabić je 2010. godine kupila novu „tojotu“ na lizing.

TipMarkaVlasnikVrijednost
AutomobilFiat Abarth 595C 1.4 TurismoFirma Ane Brnabić20.000 €

Automobil je na lizing kupila kompanija „Energy & Innovation“ u januaru 2016. godine kada je većinska vlasnica kompanije bila Ana Brnabić.

Krediti

KorisnikBankaIznos
Ana BrnabićBanka Intesa A.D.245.000 €

Brnabić je podigla kredit u oktobru 2014. godine kako bi isplatila dio stana na Dedinju. Kredit ima kamatnu stopu od 3,99 odsto na godišnjem nivou i period otplate od 30 godina. Prema istraživanju KRIK-a mjesečna rata kredita iznosi oko 140.000 dinara i ministarska plata koju Brnabić prima nije dovoljna da otplati ovaj kredit. „Ratu kredita za stan isplaćujem iz ušteđevine koju sam prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije, a koju sam stekla radeći godinama na rukovodećim pozicijama u stranim kompanijama u privredi i kao konsultant u međunarodnim organizacijama.“

KorisnikBankaIznos
Ana BrnabićRaiffeisen Leasing15.720 €

Ministarka je kupila automobil „Toyota Rav4“ tako što je sa Rajfajzen bankom 2010. godine sklopila ugovor o lizingu. Lizing je otplatila do juna 2015. godine.

KorisnikBankaIznos
Energy & InnovationRaiffeisen Leasing/

Ministarkina firma „Energy & Innovation“ sklopila je u januaru 2016. godine ugovor o lizingu, radi kupovine novog automobila „Fiat Abarth“. Period otplate je pet godina.

Kompanije

NazivLiceUlogaKapitalPrihodi u 2015.
Energy & InnovationAna BrnabićSuvlasnica813 €8.900 €

Brnabić je u julu 2015. osnovala ovo preduzeće sa kontroverznim beogradskim advokatom Igorom Isailovićem koji osniva ofšor firme i blizak je saradnik gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Firma je registrovana za inženjerske djelatnosti i tehničko savjetovanje, ali njeni poslovi nisu poznati. Kompanija je sklopila ugovor s bankom kako bi na lizing kupila automobil „Fiat Abarth“ u januaru 2016. godine. Brnabić je bila većinska vlasnica „Energy & Innovation“ sa 70 odsto udjela, a Isailović vlasnik ostatka. Tri dana prije nego što je postala ministarka u avgustu 2016, Brnabić je svoj vlasnički udio besplatno prenijela na Milicu Đurđić, koja je bila direktorka firme. Kompanija je prilikom osnivanja bila registrovana na adresi prebivališta Ane Brnabić, a danas joj je sjedište na adresi u Dobrinjskoj, na kojoj se nalazi advokatska kancelarija Igora Isailovića.

NazivLiceUlogaKapitalPrihodi u 2015.
Development consulting group (DCG)Ana BrnabićSuvlasnica8.700 €239.000 €

„Development consulting group“ (DCG) je konsultantska kompanija koja savjetuje klijente u oblastima dobre uprave, javno-privatnog dijaloga, održivog razvoja i slično. Osnovalo ju je nekoliko domaćih i međunarodnih razvojnih stručnjaka u martu 2005. godine, a pet mjeseci kasnije Brnabić postaje suvlasnica sa 18 odsto vlasništva. Januara 2009. Brnabić povećava svoj udio u firmi na 20 odsto i postaje zamjenica predsjednika upravnog odbora. Krajem 2014. napušta firmu – svoj vlasnički udio podijelila je na jednake dijelove i poklonila ostalim suvlasnicima. Klijenti DCG-a su međunarodne organizacije među kojima su UNDP, Delegacija EU u Srbiji, oko 30 lokalnih samouprava u Srbiji, kao i NALED u kojem je Brnabić bila predsjednica upravnog odbora.

NazivLiceUlogaKapitalPrihodi u 2015.
Continental Wind SerbiaAna BrnabićDirektor790.000 €514.000 €

„Contintental Wind Serbia“ osnovana je avgusta 2009. godine i bavi se projektovanjem i izgradnjom objekata za proizvodnju električne energije. Kroz složenu vlasničku strukturu, firma je povezana sa međunarodnom kompanijom „Continental Wind“ koja se bavi obnovljivom energijom i posluje u nekoliko država: Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj i Australiji. Lidija Zulma Udovički, sestra bivše ministarke za državnu upravu Kori Udovički, bila je direktorka i zastupnica „Continental Wind Serbia“ prije Ane Brnabić, koja to postaje 2013. godine. Bojan Pajtić, bivši predsjednik Demokratske stranke (DS), tvrdio je 2015. da mu je Lidija Udovički rekla da je Nikola Petrović, kum premijera i direktor „Elektromreže“ tražio dva miliona evra da bi vjetropark kompanije priključio na sistem „Elektromreže“. Brnabić, koja je u to vrijeme bila direktorka kompanije, sa Petrovićem je održala konferenciju za novinare na kojoj su demantovane ove optužbe. Nakon što je zamijenila Kori Udovički na mestu ministarke avgusta 2016, Brnabić je izjavila: „Niti sam branila kuma, niti mislim da tom kumu treba odbrana i da treba baš Ana Brnabić da ga brani.“

NazivLiceUlogaKapitalPrihodi u 2015.
Srpsko udruženje za energiju vetra (SEWEA)Ana BrnabićZastupnica//

Udruženje su osnovale kompanije koje su željele da investiraju u energiju vjetra. Članice SEWEA su „Continental Wind Serbia“, „MK Fintel Wind“ u zajedničkom vlasništvu italijanske firme i „MK Holdinga“ Miodraga Kostića, zatim firma „Energowind“ iz Vršca čiji je vlasnik firma sa Britanskih djevičanskih ostrva i „Vetropark Inđija“ u većinskom vlasništvu kompanije iz Mađarske. Među ciljevima udruženja je da posreduje između svojih članica i donosilaca odluka u Srbiji u oblasti obnovljive energije. Brnabić je bila zastupnica udruženja od februara 2012. do avgusta 2016. – ostavku je podnijela dan prije nego što je postala ministarka. Udruženje SEWEA najavilo je da će vjetroelektrane pomoći da struja bude jeftinija, dok je Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ to demantovalo navodeći da će ta struja, naprotiv, izazvati poskupljenja.

NazivLiceUlogaKapitalPrihodi u 2015.
Fondacija „Peksim“Ana BrnabićDirektor//

Fondacija „Peksim“ je neprofitna organizacija za stipendiranje studenata na Univerzitetu u Kembridžu, čiji je cilj da se stipendisti vrate u zemlju i zaposle u državnoj upravi. Centrala fondacije je u Makedoniji, a u Beogradu postoji od 2011. Osnivač je Mihail Petreski iz Makedonije koji je posjedovao istoimenu firmu. „Firmu je 2008. godine kupila poljska programerska kompanija „Asecco SEE“, a Petreski je lični novac uložio u fondaciju“, rekla je Brnabić u maju 2016. za televiziju N1. Poljski „Asecco“ poseduje u Srbiji istoimenu firmu čiji je direktor ministarkin brat Igor. Brnabić je bila direktorka fondacije do septembra 2015, a zatim postala članica upravnog odbora. U novembru 2016. napušta fondaciju.

NazivLiceUlogaKapitalPrihodi u 2015.
Asseco SEEIgor BrnabićDirektor52.000 €32.600.000 €

Kompanija „Asseco SEE“ osnovana je 1990. godine. U vlasništvu je istoimene firme iz Poljske koja se na svom sajtu hvali da ima najveće prihode od prodaje računarske opreme i programa u Jugoistočnoj Evropi. Vlasnici poljske firme su inostrane kompanije, a mali udio ima i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Jedan od direktora srpskog ogranka je Igor Brnabić, ministarkin rođeni brat, koji je na to mjesto imenovan u januaru 2016. Ova kompanija dobila je nekoliko desetina javnih nabavki posljednjih godina kod više različitih ministarstava, institucija i javnih preduzeća. Jedna je od vodećih IT kompanija u Srbiji. Ana Brnabić je po dolasku na mjesto ministarke rekla da veruje da IT sektor može da bude okosnica razvoja Srbije.

NazivLiceUlogaKapitalPrihodi u 2015.
Uni4goldIgor BrnabićDirektor8.200 €19.000 €

Kompaniju su 2007. godine u Nišu osnovali Sonja i Goran Ćirić i bavi se računarskim programiranjem. Goran je šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS). Par mjeseci nakon osnivanja, kompaniju kupuje ofšor firma sa Britanskih djevičanskih ostrva „Monphrey Ltd“, a 2013. godine vlasništvo preuzima „Asseco SEE“. Igor Brnabić je postao direktor u decembru 2015. godine.

NazivLiceUlogaKapitalPrihodi u 2015.
Morgan SecurityIgor BrnabićDirektor400 €/

Brat ministarke Brnabić bio je od septembra 2009. do juna 2011. direktor kompanije koja se bavi konsultantskim aktivnostima u oblasti informacionih tehnologija (IT). Vlasnik firme je slovenački državljanin Marijan Brvar, koji posluje u IT sektoru.

Tagovi
Back to top button
Close
Close