15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Gadafijev sin novi vođa Libije?

Tripoli – Sin bivšeg libijskog predsjednika Muamera Gadafija, Saif el Islam Gadafi (45) pušten je na slobodu poslije više od pet godina zatočeništva, a mediji spekulišu da bi on mogao da se pojavi kao politička ličnost u libijskoj haotičnoj i promjenljivoj situaciji.

Saif el Islam Gadafi bio je u zatvoru zbog ratnih zločina od 2011. godine, odnosno od revolucije u toj bliskoistočnoj zemlji u kojoj je ubijen njegov otac, piše „Gardijan“.
Brigada „Abu Bakr el Sadik“, sa sjedištem u Zintanu, saopštila je da je oslobodila najistaknutijeg Gadafijevog sina nakon što je istočni parlament prošle godine usvojio zakon o amnestiji.

Ipak, još se ne zna da li je Gadafijev sin napustio Zintan i da li je njegova sloboda u Libiji djelimična, jer dok istočni parlament sa sjedištem u Tobruku, u čijoj nadležnosti je Zintan, tvrdi da je on slobodan, vlada u Tripoliju koju podržavaju Ujedinjene nacije još ga smatra ratnim zločincem, a tamošnji sud ga je osudio u odsustvu na smrtnu kaznu 2015. godine.

Ukoliko bi Saif napustio Libiju, mogao bi da bude uhapšen na osnovu optužnice međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine i zločine protiv humanosti.

Saifov advokat Karim Kan izjavio je da ne može ni da potvrdi ni da demantuje izvještaje o njegovom puštanju na slobodu, ali da je u stalnom kontaktu sa svojim klijentom koga je posljednji put posjetio prošle jeseni.

Saif el Islam, čije ime znači „mač islama“, smatrao se nasljednikom Muamera Gadafija, a prije „arapskog proljeća“ 2011. godine živio je u rezidenciji u Londonu vrijednoj deset miliona funti.

On je i dobitnik kontroverznog doktorata Londonske škole ekonomije i imao je brojna poznanstva sa uticajnim ljudima, uključujući i kontakt sa milijarderom Netom Rotšildom, aristokratom Piterom Mendelsonom i arhitektom Normanom Fosterom.

Kada su libijski pobunjenici, koje je podržao NATO, osvojili Tripoli, on je pobjegao na jug zemlje, a uhapsila ga je brigada „Abu Bakr el Sadik“. Saif bi sada mogao da se pojavi kao politička ličnost sa plemenima koja su zvanično podržavala njegovog oca, a koja bi mogla da podrže i njega. Bi-Bi-Si navodi i da je u Libiji danas sve moguće, kao i da teoretski Saif može da putuje po Libiji, ali ne slobodno ili lako, jer su mnoge vojne jedinice vjerovatno ljute zbog njegovog oslobađanja i željele bi da ga ponovo uhapse. Za neke će on uvijek biti sin bivšeg diktatora, dok bi za druge on mogao da bude čovjek sa dovoljno moći da okonča haos u zemlji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se