15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Crnogorci u problemu: Himna je falsifikat!

Farsa oko podizanja pogrešne crnogorske zastave ispred sjedišta NATO u Briselu, pred očima aktuelnih i bivših državnika Crne Gore (koji to nisu primijetili) ponovo je otvorila pitanje (ne)poštovanja zakona o državnim simbolima, koji, evo, ne poštuju ni oni koji su ga kreirali. 

Primiče se 13. jul, Dan državnosti, jedanaesti od referenduma 2006, kada je Crna Gora vratila svoju suverenost, a podjele oko državnih simbola ne prestaju.

Šta u praksi znači “nepoštovanje simbola”? Da li ono što se, na primjer, svake nedjelje može vidjeti ispred sala za vjenčanja u crnogorskim gradovima, gdje jedni svatovi nose crnogorsku zvaničnu a drugi srpsku trobojku? I kape su se pomiješale. One stare sa četiri “S” još važe za pola Crne Gore, dok su drugi poslije referenduma “utisnuli” važeći grb.

– Dešavalo se, na primjer, da se prilikom svečanosti u Kotoru, na katedrali Svetog Trifuna istakne zastava države Hrvatske. Režimski mediji nisu tome poklonili nikakvu pažnju, za razliku od kritike, ili bolje reći histerije, kada neko slučajno istakne ne samo zastavu Republike Srbije nego i trobojku koja je bila zvanična zastava Crne Gore – kaže, za “Novosti”, Jovan Markuš, publicista i finkcioner Narodne stranke.

Sagovornik “Novosti” smatra da postojeći državni simboli nisu utemeljeni u tradiciji pravoslavnog naroda u Crnoj Gori.

– Oni predstavljaju neuko i drsko falsifikovanje simbola sa kojima su se naši preci ponosili. Kod grba su bijelog orla iz kneževine i kraljevine Crne Gore jednostavno ofarbali u žuto, samo da bi se razlikovao od sličnog koji postoji na grbu Srbije. Umjesto državne zastave iz tog perioda, usvojili su vojnu ili ratnu zastavu, kao da je ratno stanje, ili kao da je vojna hunta na vlasti. I to je urađeno samo da bi se ona razlikovala od državne trobojke Srbije, koja ima isti raspored boja kao i državna zastava iz vremena kneževine i kraljevine Crne Gore – podsjeća Markuš.

Prije 13 godina tadašnja vlast DPS usvojila je državnu himnu “Oj, svijetla majska zoro”, koja je posvađala Crnogorce zbog dvije sporne strofe. Čak je i predsjednik Filip Vujanović iznio svoj stav smatrajući da bi skraćivanje himne moglo pomiriti Crnu Goru.

– Ta himna je čist falsifikat izvorne narodne pjesme “Oj, junaštva svijetla zoro”, iz 1884. godine, koja je preimenovana u “Oj, svijetla majska zoro”, valjda u slavu majskog referenduma 2006. godine. Tekst aktuelne himne je djelo ustaškog ratnog zločinca Sekule Drljevića – ističe Markuš. – Usvajanje himne predstavlja skandal iz više razloga. Većina u Skupštini može usvojiti ako hoće i himnu Ante Pavelića, ali to ne znači da se narod može naterati da na nju ustaje.

SPORNI STIHOVI

Na već postojeće stihove pesme “Oj, svijetla majska zoro” dodate su dve strofe Sekule Drljevića koje, ruku na srce, malo ko zna da otpeva na zvaničnim manifestacijama: “Dok lovćenskoj našoj misli, naša sloga daje krila, biće gorda, biće slavna, domovina naša mila. Rijeka će naših vala, uskačući u dva mora glas nositi okeanu, da je vječna Crna Gora.”

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se