10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Ambasada BiH u Moskvi koči isplatu 125 miliona dolara klirinškog duga

Isplata 125 miliona dolara ruskog klirinškog duga BiH je blokirana, jer nota, koja upućena iz Sarajeva putem Ambasade BiH u Moskvi, danima ne stiže u rusko Ministarstvo finansija, piše „Glas Srpske“.

Prijem ove note je posljednji korak potreban da bi Rusi nastavili proceduru isplate duga.

Sagovornik „Glasa Srpske“ iz Ministarstva finansija i trezora BiH navodi da su predstavnici ruskog Ministarstva finansija već pitali šta je sa pomenutim dokumentom.

– Sporazum o isplati duga, koji je u ime BiH u Moskvi 21. marta potpisao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, predviđa da je momenat stupanja na snagu datum dobijanja posljednjeg pisanog obavještenja o završetku unutrašnjih procedura nužnih za njegovu realizaciju – rekao je izvor „Glasa“.

Prema navodima ovog dnevnog lista, rusko Ministarstvo treba da odgovori na notu i nakon dobijanja odgovora počinje da teče rok od 45 dana za uplatu novca na račun Ministarstva finansija i trezora, koji je otvoren u Centralnoj banci BiH.

Sagovornik „Glasa Srpske“ navodi da je nota poslata Ministarstvu spoljnih poslova BiH 2. juna da bi je ono proslijedilo Ministarstvu finansija Rusije.

– U noti su informacije o ispunjenosti svih uslova u vezi sa potraživanjem BiH od Ruske Federacije na osnovu klirinškog duga. U toj noti je navedeno da više nema formalnih prepreka da bude izvršena transakcija 125 miliona dolara u korist BiH, ali pošto ona nije prosliđena Rusiji, još nije počeo da teče rok od 45 dana u kojem se očekuje uplata tog novca – rekao je sagovornik „Glasa“.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH apelovali su da ova nota bude poslata što prije, jer dok to ne bude učinjeno, BiH ne može očekivati odgovor ni isplatu pomenutog duga.

– Uputili smo 7. juna urgenciju Ministarstvu spoljnih poslova BiH, ali se još ništa ne dešava. Došli smo u sramotnu situaciju da nas Rusi mole da nam daju novac – tvrdi sagovornik „Glasa“.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak kaže da nema informacije da li je nota stigla ruskom Ministarstvu, a u Kancelariji za odnose s javnošću tog ministarstva su potvrdili da je Odsjek za međunarodne pravne poslove te institucije 2. juna diplomatskim putem uputio notu Ambasadi BiH u Moskvi.

U Ambasadi BiH su rekli da je ambasador Mustafa Mujezinović na godišnjem odmoru, te da za informacije pozovu iduće sedmice.

Ruski klirinški dug nastao je prije rata u BiH i odnosi se na nenaplaćena potraživanja ovdašnjih preduzeća, koja su svoje proizvode isporučile u Rusiju.

Zahvaljujući angažovanju vlasti Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika, BiH će jedina dobiti pomenuti dug u novcu, a ne u robi.

Od ukupnih 125,156 miliona dolara ovog ruskog duga, Republika Srpska dobiće 36,29 miliona, Federacija BiH 72,59 miliona, Brčko distrikt 3,75 miliona, a institucije BiH 12,51 miliona.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se