20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Zahtjevi privrednika: Mijenjajte Zakon o PDV-u!

Više od 30 hiljada privrednika širom Bosne i Hercegovine traži izmjene Zakona o PDV-u. Plaćanje poreza po naplaćenoj fakturi bi ih, kažu, spasilo.

Ne bi morali da dižu kredite zbog izmirenja te obaveze prema državi i lakše bi opstali na tržištu. Zato su podržali inicijativu udruženja Kult, koje je tražilo da se prepiše praksa iz 22 zemlje Evropske unije. Nju je u skupštinske klupe prenio poslanik SDP-a, Saša Magazinović.

Nada se da će joj parlamentarni put na kraju biti uspješan, javlja ATV.

“Da li će više voditi računa o tome da budžeti budu puni i da se od privrednika uzme novac, ili da se otvaraju nova radna mjesta i da se na taj način pojača budžet, nisam siguran”, naveo je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Parlementarnoj skupštini BiH.

“Trenutno je u BiH drugačija praksa – porez na uslugu mora da se plati bez obzira na to da li je ona naplaćena. Država ne pita poslodavce da li oni imaju dužnike i imaju li odakle da plate”, kažu u udruženju Kult.

Do desetog u mjesecu novac mora da legne na račune. Da li će poslije toga ostati za plate, nikoga mnogo ne interesuje. Zato su, kažu, pokušali da idu u korak sa evropskim zemljama, uključujući i susjede, Srbiju i Hrvatsku.

“Znači da je neminovno da će BiH kad-tad i morati biti dio ovog sistema, s obzirom na naš proces pridruživanja Evropskoj uniji. Tako da, zašto to ne bi bilo i ranije, kao što su to uradile i susjedne zemlje”, kaže Ajka Baručić, institut za razvoj mladih Kult.

U zemljama u kojim se primjenjuje, privredni subjekti mogu da biraju za koji od dva modela će se opredijeliti. Praksa pokazuje da je šačica onih koji su ostali na starom.

Najsvježili podaci pokazuju da je dug za PDV u Bosni i Hercegovini dosegao 366 miliona maraka, iako je uspješnost naplate čak 70 odsto.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se