18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Vrtlarski radovi u maju – kako da vašem cvijeću obezbjedite optimalnu njegu

Maj je mjesec koji zauzima posebno važno mjesto kada je u pitanju briga o biljkama i pravilno održavanje vrta ili balkona. Počinje lijepo vrijeme, topli i sunčani dani, klimatski uslovi koji omogućuju rast i razvoj biljaka, ali i pojavu raznih bolesti i štetočina koje mogu biti pogubne po zdravlje vašeg cvijeća i ljepotu vašeg vrta.

Majski cvjetni raspored

Da bi ste uživali u lijepom prirodnom ambijentu, tokom maja potrebno je obaviti brojne vrtlarske radove. Prije svega, bitno je da sjetva i sadnja cvijeća budu obavljene na vrijeme. Zatim, veoma je važno intenzivno i uredno održavanje otvorenih zelenih površina i njihovog rastinja. Kada je riječ o balkonima i terasama, za njih najpjre treba obezbediti saksije i žardinjere.

Setva cvijeća

Za sjetvu dragoljuba, noćne frajle, različka, prkosa, cinije, kosmosa i drugog sličnog jednogodišnjeg cvijeća potrebno je prvo pripremiti leje i u njih proizvoljno bacati sjeme. Kada biljke izniknu, obavezno je prorjeđivanje i otkljanjanje slabijih primjeraka koji samo ometaju rast onih najbolje uznapredovalih.

cvijeće (3)Prva polovina maja takođe je period za sjetvu dvogodišnjih biljaka, koje će uz blagovremenu sjetvu i adekvatan tretman krasiti vašu baštu u jesen, sve do početka prvih mrazeva. U najpopularnije i najpogodnije dvogodišnje vrste za ganjenje možemo svrstati turske karanfile, zvončiće i spomenak. Lukovice i gomolje, poput kane ili begonije, prije sadnje treba presjeći oštrim nožem na 2-3 dijela, a presečene površine potom dezifinkovati uz pomoć ugljene prašine.

Održavanje ranog, precvetalog cvijeća

Rane, precvetale dvogodišnje biljke i zemljište pripremite za sjetvu ili sadnju ljetnjih vrsta cvijeća. Lukovičasto cvijeće poput narcisa, lala, krokusa očistite od precvetalih cvjetova. Tako ćete onemogućiti stvaranje sjemena, a lukovici obezbediti bolje sazrijevanje.

Ukrasno šiblje

Grane sa precvetalim cvjetovima ukrasnog šiblja koje je cvjetalo u rano proljeće isto treba odsjeći. Pri otklanjanju budite obazrivi, kako ne biste oštetili mladice na kojima tek trebaju da se razvijaju pupoljci za sljedeće cvjetanje.

cvijeće (1)Održavanje travnjaka

Travnjak redovno kosite, uklanjajte korov iz njega. Ako još uvijek nema velikih vrućina, zalivajte umjereno, 2-3 puta nedeljno. Međutim, kada krenu vreli dani, važno je odmah otpočeti i redovno svakodnevno zalivanje rano ujutru ili kasno uveče. Novozasađenim travnjacima je potrebno vlažnije zemljište, pa ih je najbolje zalivati dva puta dnevno – ujutru i uveče, sa manjim količinima vode. Kada mlada trava poraste do 15 cm visine, zalivanje možete smanjiti na jednom dnevno.

Uređenje terasa i balkona

Trebalo bi da su terase i balkoni do početka maja već opremljeni i uređeni, ali ako nisu, onda hvatajte zadnji voz. Na tržištu, u cvjećarama, poljoprivrednim apotekama, rasadnicima, pa i na pijacama, možete kupiti najraznovrsniji rasad i perene. Ako već imate žardinjere i saksije, dopunite ih zemljom, a ako ih nemate, kupite i njih na istom mjestu gdje kupujete i rasad. Pri sadnji, povedite računa da raspored biljaka u saksijama i žardinjerama bude suprotan u odnosu na prošlu godinu. Ako se svake godine u istoj zemlji sade iste vrste, ta zemlja će brzo osiromašiti, pa naizmjenična sadnja predstavlja najbolje rješenje.

U kombinaciji sa perenama odlično se slažu pelagonije puzavice, čija puna ljepota dolazi do izražaja kada precvetaju, jer im je lišće izuzetno dekorativno. Jedna od takvih vrsta je recimo bergenija. Takođe, veoma praktično rješenje je i kombinovanje perena sa sezonskim cvijećem, jer će tada razbujalo zelenilo i raznobojne latice na vašoj terasi stvoriti raskošan prirodni ambijent.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se