18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Tužilaštvo BiH: Mektić svojim neistinama obmanjuje javnost

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH demantovalo je saopštenjem za javnost tvrdnje ministra bezbjednosti BiH, Dragana Mektića.

U saopštenju se navodi da „u svom istupu, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, iznio je neistinite tvrdnje kojima obmanjuje javnost u cilju nanošenja štete instituciji Tužiteljstva BiH.“

Iako je Tužilaštvo BiH, navode, u protekle tri godine (2014, 2015, 2016.), za kaznena djela iz svoje nadležnosti, među kojima i za najteže oblike kaznenih djela, ratne zločine, organizovani kriminal, korupciju, trgovinu ljudima, finansijski kriminal, poreske utaje, terorizam i druga kaznena djela podiglo 580 optužnica protiv 1276 osoba, ministar Mektić u obraćanju medijima je izjavio da je „Tužilaštvo za protekle tri godine, podiglo 35 optužnica“.

Pored svih poteškoća u 2016. godini su, kako navode, podignute 194 optužnice protiv 375 osoba, ostvarena norma u Tužilaštvu BiH za 2016. godinu je 138,97 %, a procenat osuđujućih presuda 85,5 %.

Detaljne informacije o radu institucije, v.d. glavna tužiteljica, uskoro će prezentovati na sjednici VSTV BiH.

U saopštenju stoji da je „Iznesenim tvrdnjama nanesena šteta ugledu institucije Tužilaštva BiH, koje je nositelj mnogih aktivnosti u borbi protiv najtežih oblika kaznenih djela, te ovu informaciju proslijeđujemo i VSTV BiH na upoznavanje.“

Ovaj istup ministra Mektića, navode, samo jedan je od javnih istupa, u kojima iznosi netačne podatke o instituciji Tužilaštva BiH i vršiteljici dužnosti glavne tužiteljice Gordani Tadić, koju neosnovano dovodi u vezu sa drugim nositeljima pravosudnih funkcija.

U saopštenju stoji da je nedavnim istupom ministar Mektić je direktno ugrozio sigurnost v.d. glavne tužiteljice, o čemu je upoznato i rukovodstvo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

– S obzirom da se ministar Mektić u svom istupu, poziva na određenu „informacije o stanju u pravosuđu“, koju treba razmatrati Parlmentarna skupština BiH, Tužilaštvo BiH ističe da se radi o obmanjujućim informacijama i da izneseni navodi nisu točni, te da je tužiteljstvo otvoreno prema svim institucijama zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti, radi pružanja točnih i istinitih podataka, piše u saopštenju.

Tužilaštvo BiH saopštava da uprkos svim pritiscima nastavlja intenzivno raditi u interesu vladavine prava i svih građana BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se