15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Špijunska afera trese Evropu- Za koga je radio Danijel M?

Švajcarska Federalna obavještajna služba nije konkretno željela da komentariše slučaj Švajcarca Danijela M. (54), koji je u petak uhapšen u Njemačkoj pod sumnjom da je špijunirao njemačke finansijske istražitelje uključene u kupovinu diskova sa podacima osoba koje izbjegavaju porez prebacujući novac u Švajcarsku.

-Kada neko u Švajcarskoj koristi ilegalne metode da ukrade državne ili poslovne tajne, to je špijunaža i mi imamo jedinicu koja se bori protiv toga, rekao je direktor FIS-a Markus Zajler novinarima na konferenciji u Bernu, prenosi Rojters.

Zajler je rekao da je „FIS aktivan u zemlji i inostranstvu“, na šta je upitan da li to uključuje i Njemačku.

„Јednostavno neću ništa da kažem“, odgovorio je šef FIS-a.

Izvor Rojtersa iz izvora u njemačkoj vladi naveo je da je u Berlinu ministar spoljnih poslova Njemačke Zigmar Gabrijel zatražio od švajcarske ambasadorke Kristin Šraner Burgener da objasni poslednja dešavanja „u interesu njemačko-švajcarskog prijateljstva“. Taj izvor je kazao da je Gabrijelov zamjenik Valter Lindner juče po podne primio ambasadora i zatražio informacije o špijunskom slučaju, ali nije naveo nikakve detalje.

Njemačko Državno tužilaštvo je u petak je saopštilo da je uhapšen Švajcarac za kojeg se sumnja da je špijunske aktivnosti započeo početkom 2012. godine, prenio je AFP.

„Federalna policija je takođe pretresla nekoliko stambenih i poslovnih objekata u i područje oko bankarskog centra Frankfurta“, navedeno je u saopštenju.

„Velt“ je u nedjelju objavio da je misija Danijela M. bila da identifikuje njemačke poreske istražitelje koji su uključeni u kupovinu diskova sa podacima o “poreskim prevarantima“, za koje AFP navodi da su već ranije ugrožavali njemačko-švajcarske odnose.

Navodi se da je nekoliko njemačkih pokrajina od 2006. platilo milionske svote anonimnim izvorima za ove diskove, na kojima se nalaze liste sa računima državljana Njemačke u Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

U tekstu „Velta“ piše da se vjeruje da Danijel M. radi za švajcarsku obavještajnu službu NDB i da je bio zaposlen u njemačkom finansijskom i bankarskom sektoru.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se