12 C
Zvornik
20. април 2024.

Položaj novinara sve teži

BANJALUKA – Novinari u BiH još jedan 3. maj, Međunarodni dan slobode medija, dočekuju u veoma teškom položaju, a većina pripadnika ove profesije radi u ekonomski otežanim uslovima, piše Glas Srpske.

Povodom Dana slobode medija u Banjaluci, Brezi, Goraždu, Mostaru, Palama, Srebreniku, Sarajevu i Tuzli danas se sprovodi javna kampanja „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“.

Iz Udruženja „BH novinari“ ističu da je položaj novinara u RS i FBiH iz godine u godinu teži, a kako bi unaprijedili svoj položaj, novinari treba mnogo toga da urade, krenuvši od sindikata do prijave svakog vida napada, koji su gotovo postali svakodnevica.

Predsjednik RS Milorad Dodik, čestitajući novinarima, njihovim udruženjima i zaposlenima u medijima Međunarodni dan slobode medija, naveo je da će profesionalno novinarstvo uvijek imati punu društvenu podršku u savladavanju izazova.

– Međunarodni dan slobode medija je prilika da se još jednom ukaže na važnost slobode izražavanja, slobodnih i odgovornih medija za svako savremeno i demokratsko društvo – poručio je Dodik.

Urednicima, novinarima i svim medijskim radnicima Dan slobode medija čestitala je premijerka RS Željka Cvijanović, ističući da je Vlada opredijeljena da medijima pruži podršku u službi objektivnog i vjerodostojnog informisanja javnosti.

– Sloboda javne riječi i medija su imperativi svakog demokratskog društva, a novinari su najzaslužniji za objektivno i pravovremeno informisanje javnosti i jačanje demokratije – navedeno je u čestitki Odsjeka Narodne skupštine RS za odnose sa javnošću.

Premijer FBiH Fadil Novalić naveo je da novinari treba da budu korektivi i usmjeravaju predstavnike vlasti ka donošenju odluka koje će biti u interesu svih građana.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se