5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Počelo okupljanje radnika na Trgu Krajine

BANJALUKA – Na Trgu Krajine u Banjaluci počelo je okupljanje radnika, odnosno sindikalaca, koji će mirnom protestnom šetnjom obilježiti Međunarodni praznik rada – 1. maj.

Proteste, kojima bi trebalo da prisustvuje 1.500 do 2.000 radnika, organizuje Savez sindikata Republike Srpske.
Predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić rekla je Srni da je položaj radnika u Republici Srpskoj katastrofalan, posebno nakon usvajanja novog Zakona o radu i istakla da su uočene sve nepravilnosti kojima se umanjuju radnička prava, na šta je Sindikat ukazivao prije donošenja tog akta.

„U ovom trenutku imamo dva velika problema, prvi je borba za prava radnika, veću platu, bolje uslove rada, a drugi – sinhroni udar na sindikate da nestanu u Republici Srpskoj“, navela je Mišićeva.

Ona je istakla da radnici trpe posljedice promašenih reformi, plaćaju račune koje moraju plaćati oni koji su ih napravili, kao i da su javna preduzeća u krizi.

„Korisnici budžeta primanja dobijaju u ratama, mnogi radnici ne dobijaju plate, zdravstveni radnici nemaju mogućnost da ovjere knjižice, radnici `Alumine` se bore da sačuvaju svoju fabriku koja ima budućnost, željezničari da zadrže radna mjesta. Pravi se velika priča oko RŽR `LJubija`, više politička, a najmanje socijalna, radnička i ekonomska“, smatra Mišićeva.

Mišićeva je naglasila da postoji veliki strah radnika da izađu na proteste.

Radnici će se kretati od Trga Krajine, pored Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, do parka „Mladen Stojanović“, a na protestnoj šetnji
biće pročitan prvomajski proglas koji sadrži zahtjeve socijalnim partnerima.

Učesnici su naveli da će se počastiti i porcijom pasulja, čime će poslati jasnu poruku „Opasuljite se“.

Iz Saveza sindikata Republike Srpske ranije je rečeno da je ove godine prvi put Policijska uprava Banjaluka zatražila od Saveza da dodatno plati troškove angažovanja policije na obezbjeđenju ovih protesta u iznosu od 3.080 KM.

Policijska uprava Banjaluka saopštila je ranije da, prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja Srpske, troškove angažovanja pripadnika policije na obezbjeđenju skupa snosi organizator, dok iz Sindikata tvrde da, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, nisu tražili da policajci obezbjeđuju ovaj skup.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se