8.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Otac teroriste iz Mančestera blizak mudžahedinima u BiH

Ramadan Abedi iz Libije, otac teroriste Salmana Abedija koji je počinio masakr u engleskom Mančesteru, dolazio je tokom rata u BiH i boravio u jedinici „El mudžahid“, saznaje „Glas Srpske“.

Sagovornik ovog lista, blizak bezbjednosnim agencijama BiH, rekao je danas da je Ramadan Abedi boravio u BiH od maja 1993. godine do maja 1995, koristeći različite identitete.

On je dodao da su britanski istražioci, u vezi sa tim, već kontaktirali kolege u BiH da bi provjerili Abedijeve aktivnosti, te da je on pod imenom Abdela pri dolasku u BiH boravio u jedinici „El mudžahid“, te bio u kontaktu sa pripadnicima takozvane „alžirske grupe“.

Ramadan Abedi je 1993. godine pobjegao iz Libije u Englesku. Tamo je dobio politički azil zbog borbe protiv libijskog predsjednika Moamera Gadafija, a od 1994. imao je i britanski pasoš.

– Koristeći taj pasoš dolazio je u BiH sa pripadnicima snaga UN koje je predvodio pukovnik Lari Holingvort. Za mjesec dana boravka obišli su područja Zenice, Maglaja i Travnika. Zadatak im je bila sanacija borbenih sukoba između Hrvata i Bošnjaka – rekao je sagovornik „Glasa“.

On je dodao da su pripadnici bezbjednosnih snaga Velike Britanije poslije terorističkog napada u Mančesteru saslušali Ramadana Abedija i njegovog mlađeg sina Hašima u Tripoliju.

– Tvrdio je da je njegov sin Salman nedužan i da nije povezan sa terorističkim grupama i napadom – rekao je izvor ovog lista i dodao da se Ramadan Abedi u Libiji borio u redovima terorističke organizacije Libijska islamska borbena grupa, koja je i sada na vlasti i usko je povezana sa zloglasnom „Al kaidom“.

Britanska policija uhapsila je 16 osumnjičenih da su povezani sa samoubilačkim napadom izvršenim prošle sedmice u Mančesteru kada je poginulo 22 ljudi, a 60 je ranjeno.

Odgovornost za napad, koji je izveo Salman Abedi, preuzela je teroristička organizacija Islamska država.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se