10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Muzička škola održala koncert povodom Dana grada i šest decenija rada

ZVORNIK – Zvornička Osnovna muzička škola „Vojin Komadina“ održala je koncert u okviru programa obilježavanja Dana grada, čime su započeli i proslavljanje svog jubileja – šest decenija rada ove ustanove.

Čestitajući jubilej, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da je i Osnovna muzička škola jedan od simbola Zvornika.

Obraćajući se kolektivu i učenicima muzičke škole, te publici, Stevanović je istakao da je od prvog dana od kako je na čelu Gradske uprave, njegova i želja njegovih saradnika bila da se Zvorniku vrati imidž grada i centra ove regije i ovog dijela Republike Srpske i BiH.

– Siguran sam da smo pomake napravili i da svakodnevno radimo na afirmaciji Zvornika i onoga što je zvorničko. I ovaj šezdeseti rođendan muzičke škole znači da je Zvornik grad sa tradicijom, da je uvijek imao osjećaj za dobro, za umjetnost, za stvaranje svake vrste i treba na to svi zajedno da budemo ponosni. I sam povratak statusa grada Zvorniku je jedan korak da Zvornik bude to što jeste, da mi sa ponosom kažemo uvijek da smo Zvorničani, da ga volimo. Istovremeno nam je i obaveza da svakog dana činimo sve na njegovoj daljoj afirmaciji. Ozbiljan korak u tom smislu pravi naša muzička škola, naše pjevačko društvo „Izvornik“, naši mališani u vrtiću, djeca u školama, kao i u raznim visokim školama u koje odu na dalje školovanje. Svugdje ostavljaju tragove, a ja sa ponosom govorim da imamo širom Republike Srpske, Srbije i šire u ovom momentu više od 20 mladih Zvorničana sa prosjekom deset  i to su djeca koja će pronijeti ime ovog grada tamo gdje budu stvarali. Mnogo je đaka koji su pohađali baš ovu muzičku školu i koji su danas širom svijeta. Direktoru i članovima kolektiva želim dalji uspjeh u radu! Vaša Gradska uprava će uvijek stajati uz vas da pravimo još bolje rezultate u svim segmentima vašeg rada – poručio je Stevanović.

Direktor Osnovne muzičke škole Ljubiša Popović istakao je da je 60 godina rada veliki ljubilej koji je značajan za Zvornik i za regiju. On je istakao veliki značaj za razvoj ustanove koji je imala i ima Gradska uprava Zvornik na čelu sa gradonačelnikom Stevanovićem. U znak zahvalnosti, Popović je gradonačelniku uručio Plaketu škole. Prvi čovjek grada je, čestitajući školi jubilej i uspjehe, uručio Popoviću sliku Zvornika.

– Rijetke su sredine koje se mogu pohvaliti tako dugom tradicijom muzičkog školovanja kao što je naša. Davne školske 1956/57 godine, kao istureno odjeljenje lozničke Muzičke škole, počela je sa radom naša muzička škola. Krenulo se sa dva instrumenta, a dalje se umnožavao i broj učenika i instrumenata i nastavnika i danas imamo sedam klasa, 23 nastavnika i 230 učenika. Tokom šest decenija mnogi su učenici prošli kroz školu, neki su postali cijenjeni muzičari, neki se vraćali da u ovoj školi prenose svoje znanje na druge generacije. Čast je raditi u ustanovi sa tolikom tradicijom i velika je obaveza. Pored vrijednih učenika, nastavnika i direktora, ova škola se ne bi mogla razvijati ovakvom dinamikom bez ogromne podrške Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem i ovom prilikom im veliko hvala – rekao je Popović.

U sinoćnjem koncertu učestvovali su učenici zvorničke muzičke škole, kao i učenici Muzičke škole „Vuk Karadžić“ iz Loznice čiji je direktor Goran Pantić rekao da je ustanova u Zvorniku za svaki respekt.

– Muzička škola u Loznica je počela sa radom 1952. godine kao državni kurs, da bi 1954. godine prerasla u Muzičku školu. Od 1957. godine smo imali isturena odjeljenja, između ostalog i u Zvorniku. Drago mi je da je zvornička škola jedna ustanova za svaki respekt i po broju učenika, klasa, nagrada. Večeras smo mogli da uporedimo naša postignuća i nadam se da ćemo ubuduće saradnju proširiti – rekao je Pantić.

Pored koncerta sinoć je Osnovnoj školi „Sveti Sava“ otvorena i izložba pod nazivom „Muzička škola u Zvorniku kroz vrijeme“. Večeras će biti upriličen koncert bivših učenika i profesora, a u subotu će biti održan 5. Festival gitare „Zgitar“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se