18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Jesu li BiH i Srpska zaista sledeća meta džihadista?

Sledeći krvavi teroristički napad ekstremista Islamske države mogao bi da bude organizovan u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno u Republici Srpskoj. Ovo dramatično upozorenje objavila je Vlada Velike Britanije.

Naime, u svom „savjetu za inostrana putovanja“, koji je objavljen na zvaničnom sajtu engleske vlade, doslovce piše da će teroristi ID „vjerovatno pokušati“ da napadnu Sarajevo i Banjaluku.

Mete mogu biti mjesta koja posjećuju stranci, piše u dopisu, uz podsjećanje na dva teroristička napada 2015. godine u Rajlovcu kod Sarajeva i Zvorniku.

Sagovornici lista „Informer“ smatraju da Britanci očigledno imaju obaveštajne informacije o opasnim planovima džihadista i da bi njihovo upozorenje trebalo shvatiti veoma ozbiljno.

Nije ničija šala

Aleksandar Vranješ, savjetnik predsjednika RS Milorada Dodika, kaže da ovo nije ničija šala.

– Ono što je, međutim, interesantno jeste da RS upozorava na mudžahedine, pripadnike bijele Al Kaide, vehabije, selefije, regrute ID, terorističke napade u Zvorniku, Bugojnu, na ambasadu SAD i slične stvari već godinama i to se ignoriše. Čak su posebno na Zapadu to zanemarivali! A sada su odjednom u čudu kako su to čuli iz Velike Britanije… Ali, ako je šta dobro, možda EU, SAD i Velika Britanija sada to shvate ozbiljnije i ulože više resursa da se opasnost od terorizma u BiH umanji – podvlači Vranješ.

Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobavještajne službe u penziji, ističe da su prvi najjači centri za obuku islamskih terorista bili u BiH.

– Neki su opstali do danas. Prvi je bio kamp Pogorelica koji je zatvoren intervencijom američkih specijalaca. Komandant kampa Enver Mujezinović bio je uhapšen i suđeno mu je, ali to nije smetalo da kasnije bude diplomata u SAD. Skoro da nema veće terorističke akcije islamista u kojima nisu učestvovali ljudi koji su povezani sa bošnjačkim rukovodstvom. BiH je za islamske teroriste domaći teren, pa je organizacija napada olakšana. Dakle, opasnost je velika i ima jake osnove – upozorava Karan.

Rasadnik islama

Vojni analitičar Vlade Radulović smatra da ova upozorenja treba krajnje ozbiljno shvatiti.

– BiH je nakon devedesetih godina postala „rasadnik“ radikalnog islama. U prilog tome je činjenica da je kraj rata 1995. jedinica El Mudžahid dočekana s oko 1.700 boraca. Većina terorističkih napada, od SAD preko Evrope do Bliskog istoka, bila je u direktnoj ili indirektnoj vezi s državljanima BiH, odnosno ljudima koji su boravili ili su se obučavali u nekom od brojnih kampova. Dodatni problem je i ubrzana radikalizacija. Uz video-poruke Islamske države, sve govori da treba biti ozbiljno zabrinut – zaključuje Radulović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se