15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Izračunajte koliko alkohola smijete popiti i proći bez kazne

Postoji ogromna razlika između toga koliko čovjek alkohola može popiti a da se na njemu “ne vidi da je pijan” i zakonski dopuštene granice.

Ako uzmemo u obzir da je proljeće, vrijeme kada mnogi idu na izlete, roštiljanja i bilo koji vid uživanja uz koji je alkohol kod nas nezaobilazan faktor, bilo bi dobro znati koliko je zakonom dozvoljeno popiti prije nego što se sjedne za volan vašeg omiljenog četverotočkaša.

Koliko osoba može podnijeti alkohola, zavisi o njegovoj kilaži, visini, vrsti alkoholnog pića koje konzumira ali i o dužini konzumiranja. Alkohol popijen u kratkom roku daje mnogo veću koncentraciju u organizmu od iste količine popijenog alkohola u dužem periodu. Pijte malo, polako, jedite i ne pretjerujte.

“Alkohol i volan nikako ne idu zajedno. Vozač dobije lažnu sigurnost, želi da se dokaže brzom vožnjom a koncentracija i refleksi skoro da i ne postoje. Moja preporuka, kao i preporuka našeg udruženja je da ukoliko popijete ili koristite taksi ili zamolite nekoga ko nije pio da vas odveze kući. Taksi može biti 20 maraka, kazna bar pet puta veća, a da ne pričam o udesu ili nečemu još gorem…”, izjavio je Milutin Kužet, rukovodilac auto kluba Garage78.

Orijentacionu količinu alkohola možete izračunati pomoću sljedeće tabele. Potrebno je unijeti pol, težinu, visinu, starost, a rezultate dobijate u redu ispod.

tabela

Interaktivnu tabelu potražite na ovom linku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se