EkonomijaPolitikaVIJESTI

Dodik: Agencija za bankarstvo ostaje u nadležnosti Srpske

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će Agencija za bankarstvo Srpske ostati u nadležnosti Republike i da neće biti nikakve centralizacije, niti pomjeranja te vrste.

„Slavica Injac je važan direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske. Ona je činila sve u prošlosti da Agencija postigne reference koje ima i zato smo joj zahvalni“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da se nikakav transfer nadležnosti u vezi sa bankarstvom, prije svega Agencije za bankarstvo neće desiti, iako već 15 godina postoje nastojanja da se to pitanje centralizuje na nivo BiH.

Direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac rekla je juče da bi najekonomičnije bilo da superviziju sistemski značajnih banaka vrši Centralna banka BiH jer je u složenoj zajednici, kakva je BiH, nemoguće segmentirano vršiti nadzor nad bankama koje posluju na cijeloj teritoriji BiH.

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je nakon toga da smatra neprihvatljivim i na zakonima nezasnovanim stav direktora Agencije za bankarstvo Srpske Slavice Injac da bi najekonomičnije bilo da superviziju sistemski značajnih banaka vrši Centralna banka BiH.

U saopštenju je navedeno da bi svaka promjena u pogledu supervizije banaka u BiH predstavljala prenošenje nadležnosti sa Republike Srpske na zajedničke institucije BiH, što je za Srpsku neprihvatljivo, a Ministarstvo finansija nikada neće pristati na takva rješenja.

Tagovi
Back to top button
Close
Close