15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Dječak iz Tuzle isjekao ruku igrajući igricu „Plavi kit“

TUZLA – Učenik Osnovne škole „Podrinje“ u Mihatovićima kod Tuzle, isjekao je ruku igrajući opasnu internet igricu „Plavi kit“.

„Policijska stanica jutros je u 10:50 zaprimila prijavu od pedagogice osnovne škole u Mihatovićima kod Tuzle da jedan dječak, đak šestog razreda, ima urezano nešto što liči na ribu na ruci“, kazao je za Nezavisne Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

Šarić je potvrdio da je dječak priznao da je 19. maja počeo igrati opasnu igricu „Plavi kit“,

Od djece se u igrici traži da izvršavaju svakodnevne zadatke koji se pred njih postave. Prvi zadaci su relativno bezopasni, poput crtanja plavog kita na ruci, a kasnije uključuju i samoranjavanje, dok je posljednji zadatak uvijek fatalan – počiniti samoubistvo.

U Republici Srpskoj nema prijavljenih slučajeva ili saznanja da su djeca igrala igricu „plavi kit“, rečeno je danas Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske /MUP/.

Portparol MUP-a Mirna Miljanović rekla je da aplikaciju za igricu „plavi kit“ MUP ne može zabraniti.

„MUP nema saznanja, niti prijava da je neko igrao ovu igricu u Republici Srpskoj“, kaže Miljanovićeva. Za igricu „plavi kit“ tvrdi se da je opasna, jer se djeca pozivaju na samoubistvo.

U jednoj sarajevskoj osnovnoj školi učiteljica je primijetila da učenik na ramenu ima simbol kita, o čemu je odmah obavijestila školsku upravu.

U Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo potvrdili su da su u ponedjeljak dobili prijavu da ima nagovještaja da je učenik igrao igricu „Plavi kit“ i da će preduzeti sve kako bi se utvrdilo u kojoj je mjeri igrana igrica i da li se učenik povrijedio.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se