Lifestyle

Deset najljepših imena koja smo od Rusa trajno posudili

Rusi svijet nisu obogatili samo najvećim djelima klasične književnosti, nego i nekim od najljepših ženskih i muških imena vrlo popularnih i kod nas. A popularnost tih imena ne jenjava pa roditelji i danas svojoj djeci često daju imena ruskog porijekla.

Donosimo 5 ženskih i 5 muških imena koja smo od Rusa uzeli,  a koja roditelji i dan danas često daju svojim novorođenim djevojčicama i dječacima.

5 POPULARNIH ŽENSKIH IMENA RUSKOG PORIJEKLA

1. Tatjana – ime koje znači vatrena kraljica. Skraćena verzija imena je Tanja.

“Tatjana i Maša imena su koja se i danas često daju djevojčicama, a za dječake su popularna Igor i Vanja ”

2. Olga (Olja) – ime koje je među Ruse došlo u 9. vijeku  sa švedskim Vikinzima, i to kao Helga. U staroskandinavskom jeziku Helga znači zdrava, sretna, sveta.

3. Maša – nastalo je od imena Marija. Spominje se više značenja ovog imena, jedno od njih je gospođa, a drugo ona koju Bog ljubi.

4. Nataša – ovo ime znači rođen, rodni, dan rođenja, rođendan, ali i Božena, Božica. Ime je u prošlosti davano djeci rođenoj na Božić.

5. Irina – značenje imena potiče od grčkog Eirene, imena jedne od Hora, boginja mira. Irina znači mir, spokojstvo.

5 POPULARNIH MUŠKIH IMENA RUSKOG PORIJEKLA

1. Boris – ime je zapravo skraćenica od slavenskog imena Borislav. Prvi dio imena dolazi od glagola boriti se, a drugi je morfem –slav, čest u slavenskim imenima.

2. Vanja – izvedenica imena Ivan(a) pa ima isto značenje – Bog je milostiv. Ovo ime može biti muško i žensko.

3. Igor – ime koje je nastalo od nordijskog imena Ivar, Ingwar što znači branilac mora.

4. Aleksandar (Saša) – ime je stvoreno od glagola aléxo što znači branim i imenice anér (u genitivu andrós) što znači čovjek, junak.

5. Ivan – najtipičnije rusko ime koje je vijekovima  bilo popularno u svim slojevima ruskog društva, od običnih seljaka do carske porodice. Znači Bog je milostiv.

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close
Close