9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Četiri zahtjeva Beograda uručena ambasadorima EU

Beograd – Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić predstavili su ambasadorima članica EU nacrt dokumenta sa četiri zahtjeva u kojem je ukazano da su posljednji potezi albanskih lidera koordinisani sa ciljem postepene legitimizacije projekta „velike Albanije“.

U nacrtu se traži da relevantni međunarodni akteri osude agresivnu retoriku koja gura Zapadni Balkan u nove sukobe i podjele, kao i nastavak dijaloga Beograda i Prištine i izbalansirano mirno političko rješenje za krizu u Makedoniji, saznaje RTS.
Srbija od članica EU traži i uvažavanje međunarodnih normi u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država i odbacivanje nasilja kao sredstva za ostvarivanje političkih ciljeva.

Između ostalog, u dokumentu su navedene i najekstremnije izjave albanskih političkih lidera od početka godine.

RTS navodi da je juče u Beogradu, nakon sastanka zvaničnika Srbije sa ambasadorima država članica EU, poručeno da situacija u regionu zahtijeva veće angažovanje Brisela.

Jučerašnjem sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su ambasadori Austrije, Mađarske, Španije, Italije, Slovačke, Velike Britanije, Danske, Portugalije, Belgije, Hrvatske, Francuske, Kipra, Rumunije, Njemačke, Bugarske, Grčke, Švedske, Češke, Finske i Slovenije.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se