18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Banjalučki sud poništio zabranu „Pavgordu“ da blokira „Aluminu“

BANJALUKA – Okružni privredni sud u Banjaluci stavio je van snage svoje rješenje koje je donio 12. aprila, a kojim je naložio „Pavgordu“ da obustavi sva izvršenja koja je pokrenuo protiv kompanije „Alumina“, saznaje portal CAPITAL.

Rješenjem Okružnog privrednog suda u Banjaluci od 12. aprila određena je privremena mjera obezbjeđenja i „Pavgordu“ je nalaženo da obustavi sve radnje preduzete u cilju naplate, a po ugovorima o zalogu na pokretnim stvarima koji su još 2012. godine potpisali Ukio banka i „Alumina“.

Tačno mjesec dana nakon toga Okružni privredni sud u Banjaluci je donio novo rješenje kojim je odbio prijedlog „Alumine“ za određivanje sudske mjere obezbjeđenja.

U obrazloženju novog rješenja, koje je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da se mjera obezbjeđenja može odrediti ako tužilac učini vjerovatnim da može uspjeti u parnici i ako postoji opasnost da će, ukoliko se ne donese mjera zabrane, on biti trajno oštećen.

„Sud je mišljenja da je prvi uslov, a to je vjerovatnost ispunjen. Međutim, drugi potreban uslov za donošenje sudske mjere obezbjeđenja nije ispunjen, odnosno sud nije utvrdio da postoji opasnost da bi bez takve mjere tuženi mogao spriječiti ili znatno otežati ostvarenje potraživanja ili na neki drugi način štetno uticati na prava predlagača, jer trenutno ne postoje bilo kakve aktivnosti tužene, kojima bi se onemogućila bilo kakva prava tužioca“, navodi se u rješenju.

Pravni zastupnik „Pavgorda“ Aleksandar Sajić rekao je za CAPITAL da je sud prije mjesec dana po automatizmu donio privremenu mjeru obezbjeđenja, a da je nakon održanog ročišta ukinuo tu mjeru jer nije bilo uslova za njeno produženje.

On tvrdi da, suprotno u javnosti uvriježenom mišljenju, ova mjera i kad je bila na snazi nije imala veze sa odlukom suda u Zvorniku, na osnovu čijeg je rješenja „Alumini“ bio blokiran račun u korist „Pavgorda“.

„Ta mjera u suštini i ne predstavlja ništa, a sad je u potpunosti i ukinuta, tako da su u „Alumini“ sada i za to izgubili adut, ako je to ikada i bio“, rekao je Sajić.

On je istakao da još uvijek nije bilo nikakvih pregovora sa odgovornima u FG „Birač“, čija je „Alumina“ kćerka i preko koje je „Pavgord“ pokušavao da naplati svoja potraživanja od „Birča“ u stečaju.

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Milorad Motika rekao je danas za CAPITAL da još uvijek nije dobio rješenje suda te da zbog toga ne može da ga komentariše.

On je ponovio da rukovodstvo „Alumine“ nema mandat da pregovara sa „Pavgordom“ i da to, ukoliko žele, mogu da rade stečajni upravnik „Birča“, Odbor povjerilaca i Vlada RS.

„Mi ne možemo zabraniti Vladi da pregovara, ukoliko ona želi svoje potraživanje da ustupi nekom“, kazao je Motika.

Osnovni sud u Zvorniku je 12. aprila blokirao račun “Alumine” na zahtjev fočanske firme “Pavgord”, a deblokirao ga je 26. aprila na 60 dana, nakon što je u Vladi RS održan sastanak svih učesnika u ovim sporovima i prihvaćen zahtjev „Pavgorda“ da im se prizna dio od ukupno 155 miliona KM potraživanja od FG „Birač“.

Fabrika glinice „Birač“ u stečaju 24. aprila je dobila sudski spor protiv litvanske Ukio banke koja je tužila FG  tražeći da im se prizna potraživanje u iznosu od 155 miliona KM.

„Pavgordu“ su sa druge strane sudovi u Litvaniji priznali sva potraživanja.

CAPITAL

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se