18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Vučić danas u Mostaru: Regionalni lideri otvaraju teške teme

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović danas će u Mostaru imati tri odvojena susreta s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Prvi potez novoizabranog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na izborima koji su juče održani, još uvijek u ulozi premijera te zemlje, zanimljivo, biće dolazak u Mostar.

Gosti na Sajmu privrede

– Mene čeka put kao predsjednika Vlade Srbije. Zakazao sam teške i ozbiljne razgovore u Mostaru, sa gospodinom Plenkovićem. To je važan dan za sve nas u regionu – kazao je Vučić sinoć na prvoj press konferenciji nakon izborne pobjede.

Najavljeno je da će se Čović prvo sastati s Vujanovićem u 16 sati, potom s Plenkovićem u 17 i na kraju, u 19 sati, s Vučićem. Premijeri Hrvatske i Srbije te predsjednik Crne Gore biće gosti na 20. jubilarnom Sajmu privrede koji će biti otvoren sutra.

Osim privrednog centra gdje će se okupiti brojni regionalni i evropski privrednici, Mostar će tako biti i mjesto gdje će lideri pričati o odnosima u regiji koji su daleko od skladnih u posljednje vrijeme i gdje će, kako su najavili, pokušati otvoriti i razgovarati o teškim temama.

Odnosi na relaciji Sarajevo – Beograd narušeni su nakon neustavnog referenduma o danu RS, ali i nakon odluke bošnjačkog člana Predsjedništava BiH Bakira Izetbegovića da podnese zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Dokaz da odnosi sa zvaničnim Zagrebom nisu najbolji su sve češće optužbe iz BiH da se hrvatski dužnosnici miješaju u unutarašnje stvari, dok odnosi s Crnom Gorom funkcionišu najbolje, naročito nakon potpisivanja sporazuma oko granice i rješenja pitanja Sutorine.

Kandidatski status

Sastanak u Mostaru biće nova prilika da se razgovara i pokuša ponovno uspostaviti regionalni dijalog koji je nužan. Nedavna događanja u BiH zabrinula su i evropske dužnosnike koji su izjavljivali kako je situacija napeta, a nestabilnost na Balkanu je veliki problem.

Prema najavama, BiH očekuje do kraja ove godine kandidatski status, ali ako se i regionalni i unutrašnji odnosi ne poprave i vrate na put napretka i pozitivnih promjena, biće teško.

Sastanci će biti održani u Kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru, a prvi sastanak, s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, počeće u 16 sati.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se