12 C
Zvornik
20. април 2024.

Uzdajmo se u Kineze!

LONDON – Nuklearni rat više nije nezamisliv, a ako ga ne bude – za to bismo mogli da zahvalimo Kinezima, piše britanski „Gardijan“.

List ocjenjuje da se većina nuklearnih bojevih glava na svijetu nalazi pod kontrolom ljudi za koje ideja o korištenju takvog oružja nije nezamisliva.

SAD i Rusija su prošle sedmice jasno pokazale da razmišljaju o korištenju novih vrsta oružja. Amerika je bacila najveću nenuklearnu bombu u svom arsenalu u Avganistanu – „Majku svih bombi“.

Rusija to nije mirno posmatrala, već se pohvalila svojim oružjem „Ocem svih bombi“, koji ima četiri puta razorniji potencijal od američke „Majke“.

Krajem prošle godine, ruski i američki predsjednik Vladimir Putin i Donald Tramp najavili su širenje nuklearnih arsenala.

Skoro svaka ruska veća vojna igra završava fazom takozvane `nuklearne deeskalacije`, koja znači bacanje bombe, a zatim objava mirovne ponude, navodi „Gardijan“ i ukazuje na „faktor Tramp“.

Tramp je još tokom osamdesetih godina prošlog vijeka bio opsjednut nuklearnim oružjem i danas odbija da sluša savjete vojnih stručnjaka.

List tvrdi da Tramp ne shvata osnovni koncept NATO-a, koji nuklearno oružje shvata kao političko sredstvo odvraćanja.

U tekstu se navodi da bi Kina mogla da izvrši jak pritisak na sjevernokorejskog predsjednika Kim DŽong Una i spriječi ga da nekom vojnom provokacijom izazove napad SAD.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se