25.4 C
Zvornik
29. септембра 2023.

Tužilaštvo protiv Mladićevog puštanja na liječenje u Rusiju

HAG – Tužilaštvo Haškog tribunala usprotivilo se danas zahtjevu odbrane optuženika Ratka Mladića za njegovo privremeno puštanje na slobodu radi liječenja u Rusiji, jer smatra da za to ne ispunjava uslove budući da je bio u višegodišnjem bjekstvu od tribunala.

„Zahtjev treba da bude odbijen. Imajući u vidu da je bio bjegunac, kao i ozbiljnost optužbi protiv njega, optuženi ne ispunjava uslove za privremeno puštanje na slobodu“, navelo je Tužilaštvo haškog tribunala u odgovoru na Mladićev zahtjev koji je nedavno podnijet sudskom vijeću.

O zahtjevu Mladićevih branilaca, da ga pusti na liječenje u Rusiju koja je navodno dala garancije za njega, odlučiće tročlano sudsko vijeće sudije Alfonsa Orijea.

Tužilaštvo takođe smatra da nisu osnovane tvrdnje branilaca o pogoršanom zdravstvenom stanju Mladića tokom borakvka u pritvorskoj jedinici Tribunala, podsjećajući da je on u Hag stigao teško bolestan nakon višegodišnjeg bjekstva tokom kojeg mu je zdravlje u velikoj mjeri narušeno.

„Medisncki tretnam koji je uslijedio, kako je i Mladić sam potvrdio, spasio mu je život“, napomenulo je tužilaštvo podsjećajući da o njemu u Hagu brine tim stručnjaka.

Branioci generala Ratka Mladića podnijeli su zahtev Tribunalu u Hagu za privremeno puštanje Mladića na slobodu radi neophodnog medicinskog tretmana koji bi se sproveo u Rusiji.

„Mladićevo privremeno puštanje na slobodu u ovom trenutku je jedini razuman i human način koji može da osigura da on živ dočeka prvostepenu presudu“, navodi se u zahtjevu njegovih advokata Branka Lukića i Dragana Ivetića.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Prvostepena presuda trebalo bi da mu bude izrečena do novembra 2017, a čeka je u pritvoru haškog tribunala.

Mladić je nakon višegodišnjeg bjekstva bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hagu u maju 2011.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
956PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se