23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Tužilaštvo BiH formiralo predmete „Ševe“ i „Sefer Halilović“

BANJALUKA – Tužilašto BiH formiralo je predmete „Ševe“ i „Sefer Halilović“, koji se odnose na zločine koje je počinila bivša tajna teroristička jedinica „Ševe“, koja je bila u sastavu Službe državne bezbjednosti MUP-a BiH, saznaje „Glas Srpske“.

Predmeti se odnose na zločine i terorističke napade koje je izvela ova jedinica, kao i na pokušaj likvidacije ratnog komandanta takozvane Armije BiH Sefera Halilovića.

Istrage u tim predmetima na osnovu naredbi Tužilaštva BiH vodi Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/, a predmeti su formirani nakon što je sarajevsko Kantonalno tužilaštvo u decembru Tužilaštvu BiH vratilo u nadležnost te predmete kao jedinoj stvarno nadležnoj instituciji.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić juče je potvrdio da su ti predmeti preuzeti i da su određeni postupajući tužioci.

Tužilaštvo BiH je prošle sedmice potvrdilo da je formiran i predmet koji se odnosi na likvidaciju nekadašnjeg pomoćnika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju /AID/ Nedžada Ugljena, koji je ubijen 1996. godine u Sarajevu

Ugljen je bio nadređeni zloglasnoj jedinici „Ševe“ koja je u toku rata i poslije bila u sastavu Državne bezbjednosti nekadašnjeg sekretarijata unutrašnjih poslova BiH i služila bošnjačkoj političkoj vrhuški da privuče pažnju međunarodne zajednice na gnusna ubistva u Sarajevu i da ih u javnosti predstave kao zločine koje vrše Srbi.

Semir Halilović, sin Sefera Halilovića je, pišući o brojnim zločinima „Ševa“, naveo da je ta jedinica 1993. godine izvršila atentat na njegovog oca u kome je stradala i njegova majka.

On je u vezi s tim pomenuo da su „Ševe“ ubile i zarobljene rezerviste JNA u Velikom parku u Sarajevu, počinile zločine u Kazanima, te da su njeni pripadnici pucali i po sugrađanima.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se