10.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Svjetski mediji: Na francuskim izborima desio se „veliki prasak“

Ulazak u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora centrista Emanuela Makrona i Nacionalnog fronta Marin Le Pen francuski mediji doživljavaju kao “veliki prasak” koji je oduvao dvije tradicionalno najjače stranke.

Svjetski mediji uprkos predviđanjima da će Makron pobijediti u drugom krugu, ipak smatraju da Le Pen i dalje predstavlja prijetnju.

Po još uvijek neslužbenim rezultatima, Makron je dobio 23,82 odsto glasova na predsjedničkim izborima u nedjelju, Le Pen 21,58 , na trećem mjestu je kandidat desnog centra konzervativac Fransoa Filon s 19,96 odsto glasova, a slijedi kandidat ljevice Žan-Luk Melenkon s 19,49 odsto.

“Veliki prasak“, piše ekonomski dnevni list Les Echos koji smatra da je ovim predsjedničkim izborima okrenuta nova stranica francuskog političkog života, onog koji je postojao od početka Pete Republike.

“Ovaj rezultat predstavlja potres čije će posljedice biti dugotrajne“, piše katolički list La Croix.

Liberalni Opinion naglašava da su glasači otvorili novu stranicu istorije Pete Republike, eliminišući iz trke sve predstavnike političkih stranaka koji su vladali posljednjih decenija, dok desni Le Figaro žali što desnica prvi puta u svojoj istoriji neće biti predstavljena u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Lijevi Liberation ipak upozorava da je FN realizovao najbolji rezultat u svojoj istoriji na predsjedničkim izborima. Osim toga, za MarineLe Pen glasalo je više od petine francuskih glasača.

“A ako se borba pretvori u konfrontaciju naroda i elita ko može biti siguran u rezultat. U novom uređenju, sve je moguće. Drugim riječima – oprez“, ističe Liberation.

Naslovnica komunističkog L’Humanitea apeluje: “okupimo se kako bi joj prepriječili put“, pri čemu se misli na Le Pen.

Britanski Guardian upozorava kako prijetnja ekstremne desnice nije uklonjena dok Financial Times već vidi pobjednika 7. maja.

Dok njemački Bild piše da Macronova pobjeda donosi Evropi olakšanje, konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung je oprezan.

“Više od 40 posto Francuza glasalo je za kandidata čiste desnice ili čiste ljevice. Pobjeda Makrona toliko je tijesna da na prošlim i pretprošlim predsjedničkim izborima uopšte ne bi ušao u drugi krug“.

Za Der Speigel pobjeda Makrona je “odzvanjajuća pljuska za politički establišment. Njegov ulazak u drugi krug pomeo je, barem privremeno, istorijske političke institucije, gauliste-konzervativce i socijaliste“.

Američki New York Times govori o usponu dvoje autsajdera s radikalno različitim vizijama za zemlju.

“Francuska je na nesigurnom putu, u kritičnom trenutku kada bi francuski izbori mogli biti odlučujući i za budućnost Evropske unije“, stav je NYT-a.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se