9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

„Štorm“ – najveći nosač aviona na svijetu

MOSKVA – Rusija pravi najveći nosač aviona na svijetu „Štorm“, koji će moći da ponese 100 lovaca i bombardera.

Ratna mornarica počeće da ga koristiti do 2030. godine, a stručnjaci kažu da je potencijalno mjesto za bazu Severomorsk.

Potreba za izgradnjom ovakvog nosača postala je očigledna tokom ruske vojne kampanje u Siriji.

Rusija je na obale Sirije poslala grupu brodova na čelu sa nosačem aviona „Admiralom Kuznjecovim“, ali taj brod već zastarijeva, jer je napravljen prije 30 godina i ističe mu radni vijek.

Na palubi „Admirala Kuznjecova“ bilo je tridesetak aviona, a na svakom američkom nosaču ih ima skoro 90.

Da bi avion uzletio sa ruskog nosača potrebno je nekoliko minuta, a sa američkog za jedan minut uzlijeću tri aviona.

Osim toga, ima mnogo zadataka koje ruski brod danas ne može izvršiti, što znači da je potreban novi savremeni nosač aviona, ističu u vojnoindustrijskom sektoru.

Kako prenosi „Ruska reč“, u današnjim geopolitičkim uslovima neophodno je da Rusija, s ciljem zaštite od potencijalnih agresora, bude prisutna u svjetskom okeanu.

„Štorm“ će imati slobodnu palubu, odnosno neće imati raketno i topovsko naoružanje kao sovjetsko-ruski nosač aviona „Admiral Kuznjecov“. To će biti ploveći aerodrom koji prati čitava eskadra.

Paluba za uzlijetanje biće velika kao tri fudbalska terena. Na palubi će biti četiri piste različite dužine za hvatanje zaleta, a sistem uzlijetanja biće kombinacija parnog katapulta i zakrivljene piste u vidu skakaonice.

„Štorm“ neće imati naoružanje i zato će ga čuvati desetak brodova – fregate, torpedni brodovi, krstarice i podmornice.

Dva motora na nuklearni pogon RITM-200 omogućiće „Štormu“ da razvije brzinu od 30 čvorova /30 milja na čas ili 55 kilometara na čas/. Ukupan deplasman biće 100 hiljada tona, a gaz će iznositi 11 metara. Posada će brojati 4.000 članova.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se