23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Šta političari poručuju govorom tijela

Neverbalna komunikacija ostavlja jači utisak od riječi. Većina političara prolazi obuku „poželjnih“ poza i izraza lica da bi stekli simpatije u narodu. Gestovi i mimika igraju ključnu ulogu u svakom javnom nastupu.

Govorite tiho, govorite polako i ne mnogo. Ako primijenite recept glumca i reditelja Džona Vejna, računajte na siguran uspjeh u komunikaciji. Stručnjaci, međutim, podsjećaju da nas govor tijela često otkriva više nego bilo koja pažljivo izgovorena riječ. Jer, između 50 i 80 posto komunikacije se odvija neverbalno, pa na osnovu poruka koje nam neko šalje gestom ili mimikom, za manje od pola minuta, možemo da formiramo mišljenje o njemu.

Istraživanja pokazuju da ne moramo da budemo glagoljivi da bismo rekli ono što mislimo i smjeramo, jer tu su ruke da ispričaju umjesto jezika. A, da su riječi često manje važne od načina na koji ih izgovaramo, najbolje znaju političari. Mnogi od njih prolaze čak i obuku poželjnih „poza“ kako bi, kada istupe pred narod, pokupili što više simpatija. Ili zaplašili konkurente. Ali mnogi od njih, koliko god se trudili, ipak ne uspijevaju da sakriju misli, namjere ili laži, jer ih nesvjesni pokret na kraju uvijek „raskrinka“.

Vanesa Van Edvards za Hafingtonpost piše da političari, ako računaju na uspjeh, moraju da znaju kako da postanu eksperti u poznavanju dva jezika – verbalnog i govora tijela.

– Oni moraju da zavedu masu svojim idejama i uvjerenjima, zbog čega je važno da znaju kako da ih izraze i kada ne pričaju – kaže Vanesa. – Izraz lica, boja glasa i govor tijela su važni za sve aspekte političkog djelovanja, pogotovo za javne nastupe i saradnju sa medijima. Uvijek analiziram da li se ono što rade i izražavaju gestikulacijom poklapa sa njihovim uvjerenjima.

Stručnjaci za neverbalnu komunikaciju „detektovali“ su nekoliko najčešćih gestova, poza ili izraza koji govore o namjerama, mislima, potezima i osjećanjima političara.

Piramida

Poza koju najčešće viđamo u političkim govorima je takozvana piramida. Ona nastaje tako što se šake spoje vrhovima prstiju. Veoma je popularna i rado joj pribjegavaju političari širom svijeta, jer se tumači kao potvrda samopouzdanja. Spajanjem vrhova prstiju može da se napravi visoka piramida, koja je simbol staloženosti i vladanja materijom o kojoj se govori. Njemačka kancelarka Angela Merkel je, s druge strane, prepoznatljiva po niskoj piramidi, koja je takođe dokaz samouvjerenosti. Kada su ruke usmjerene ka gore, političar može da djeluje nadmeno ili narcisoidno, a ako su okrenute prema dole, odaje utisak da više sluša nego što bi da kaže.

20170409193152319529

Skopljene šake, prepleteni prsti

Razgovor sa nekim kome su ruke sklopljene i prsti isprepleteni na prvi pogled djeluje prijatno, jer osoba izgleda kao da je zauzela blagonaklon stav prema sagovorniku. Ipak, ta poza signalizira i da političar ne otkriva tako lako svoje adute i namjere. Ako su prsti veoma blizu licu, znači da je svojevoljan.

Prekrštene ruke

Kada političar tokom nastupa ili intervjua prekrsti ruke, znači da se povlači ili iskazuje negativan stav. Ako su mu, pritom, palčevi okrenuti ka gore, samo djeluje defanzivno, a zapravo je superioran. Jer, isticanje palčeva se objašnjava kao dokaz samouvjerenosti kojom se druga strana stavlja u podređen položaj.

Ruke iza leđa

Ukoliko sve vrijeme ili u najvećem dijelu nastupa političar drži ruke na leđima, time zapravo demonstrira moć. Kada pritom jednom rukom drži zglob druge šake, otkriva da mu je osjećaj samokontrole potreban kao vazduh koji diše. To je još izraženije ako se rukom hvata za nadlakticu druge ruke. Ako pridržava dlanom drugi dlan, znači da se radi o osobi koja je duboko sigurna u sebe.

Dodirivanje usta

Kada političar laže, nesvjesno rukama prelazi preko usana i tu se zadržava sve dok ne dovrši priču kojom potiskuje istinu. Ukoliko postane svjestan šta čini, trza se i brzo sklanja ruke kako ne bi bio otkriven.

Češkanje nosa i trljanje oka

Poruka koja se šalje češkanjem nosa ili trljanja oka slična je kao i kada se ruke stavljaju na usta. Dakle – pokušaj sakrivanja istine, zamaskiranja negativnog stava, sumnje u ono što se izgovara i iznosi kao vlastito mišljenje.

Hvatanje za uho

Ako vidite da političar drži govor i povremeno se hvata za uho, češka ga ili povlači ušnu resicu, znači da mu ne odgovara ono što sluša ili da je već dovoljno čuo na tu temu, pa želi da se pređe na drugu priču.

Glađenje brade

Mnogi tokom važnih političkih događaja sve vrijeme glade bradu. Takav gest se tumači kao procjenjivanje, odnosno donošenje odluke. Isti signal šalje skidanje naočara i stavljanje drške u usta ili spuštanje na nos, dok drži govor.

Ruke na obrazu

Čim vidite da političar drži ruku na obrazu, znači da mu je dosadno. Ukoliko to čini dok sjedi, pa izgleda kao da pridržava glavu, jasno je da mu je sagovornik nezanimljiv i da samo čeka da se završi emisija, intervju ili skup na kojem se nalazi.

Hvatanje za kravatu ili okovratnik

Kada čovek laže, savjest ga često „kažnjava“ time što mu uznemiri tijelo. Često se pojavi svrab ili peckanje na osjetljivim mjestima, a to je obično vrat. I tada se mahinalno hvata za kravatu ili kragnu od košulje. Međutim, ukoliko vidite da se političar samo češka po vratu, znači da je nesiguran u ono što govori.

20170409193224856272

Širok osmijeh

Istraživanja pokazuju da nam je ponekad potrebno 30 sekundi da bi o drugima stekli utisak na osnovu govora tijela. Kada su nervozni, ljudi često počinju da se smiju da prikriju nervozu. Zato stručnjaci preporučuju političarima da se u takvim situacijama bar potrude da se nasmiju široko, tako da im se vide zubi, jer to stvara pozitivniju sliku. S druge strane, upozoravaju da previše smijeha nije poželjno u politici, jer šalje poruku da nešto nije u redu u onome što govore.

Skrivanje šaka znak da nešto kriju

Kada političari prikrivaju ruke, psiholozi odmah reaguju upozorenjem da sigurno nešto kriju i da bi svi trebalo da budu na oprezu, jer postoji opasnost da „iskoče“ sa nečim neprijatnim, opasnim, ishitrenim. Zato im savjetuju da se u svakom trenutku potrude da ih drže vidljivim, jer na taj način grade poverenje kod birača, ulivaju im osjećaj ljudskosti i vjere u dobre namjere.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se