18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

SNSD u utorak podnosi inicijativu za smjenu Savjeta ministara

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BH parlamenta Staša Košarac najavio je da će u utorak biti podnesena inicijativa za smjenu Savjeta ministara. Pozvao je poslanike SDS-a i NDP-a da inicijativu podrže. U Klubu poslanika SDS-a za RTRS su rekli da će inicijativu razmotriti kada je dobiju.

SNSD pokreće inicijativu za smjenu Savjeta ministara BiH. Ključni razlog je što kabinet Denisa Zvizdića, kažu, radi na jačanju BiH i oduzimanju nadležnosti Republike Srpske. Prema poslovniku, zahtjev za smjenu može podnijeti najmanje osam poslanika, a SNSD ih ima šest u Predstavničkom domu.

– Klub poslanika SNSD-a donio je odluku da inicijativu pokrene u utorak i koristimo priliku da pozovemo Klub poslanika SDS-a i poslanika NDP-a da je potpišu – kaže Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu PS BiH.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH Đorđe Krčmar kaže da će poslanici SDS-a će razmotriti taj zahtjev i donijeti konačnu odluku jer to, kako kaže, nije njihova već inicijativa SNSD-a.

U SNSD -u vjeruju da će ih Savez za promjene podržati, jer je zahtjev iniciran vapajem SDS-ovih ministara u vezi s tim da je telefonska sjednica Savjeta ministara BiH, na kojoj je usvojen set zakona važnih za nastavak saradnje sa MMF-om, sazvana mimo procedura i njihove saglasnosti.

– U obrazloženju će biti navedeno ono što su naveli ministri iz Saveza za promjene da je sjednica Savjeta ministara BiH organzivana na ilegalan način – kaže Košarac.

SDS-ov Mirko Šarović kaže da je upoznat sa zahtjevom za smjenu, ali demantuje da je sporna telefonska sjednica Savjeta ministara ilegalna, već samo da su prekršene procedure, zbog čega danas nije usvojen zapisnik sa te sjednice.

– Koliko se sjećam ja nisam govorio o ilegalnoj sjednici. To morate pitate one koji su to rekli, ja ne komentarišem izjave drugih – kaže Šarović.

A samo prije dva dana Šarovićev stranački šef Vukota Govedarica spornu sjednicu Savjeta ministara, pozivajući se na drugog SDS-ovog ministra Dragana Mektića, nazvao je ilegalnom.

– Ministri iz SDS-a, kao što smo rekli, neće podržati zapisnik sa te sjednice. Znači, sve ono što se desilo na toj telefonskoj sjednici, ilegalnoj kako je rekao ministar Mektić, neće važiti – rekao je tada Govedarica.

S obzirom na to da je Govedarica rekao da i pored svega nisu poljuljani koalicioni odnosi sa SDA, pitanje je hoće li SDS podržati zahtjev za smjenu Savjeta ministara. A ako to ne urade, čemu galama da su izigrani u vezi sa sazivanjem telefonske sjednice Savjeta ministara?

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se