18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Rusija ima pravo da udari ne samo po teroristima, nego i po Amerikancima, ako im pomažu

MOSKVA – Poslije američkih napada na vazduhoplovnu bazu sirijske vojske u Homsu Rusija suspenduje memorandum o sprečavanju incidenata i obezbjeđivanju letova avijacije tokom operacije u Siriji, koji je zaključen sa Vašingtonom, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, javlja Sputnik.

„Polazeći od toga, Rusija ne smatra da je potrebno i ispravno da se poštuju ranije zaključeni sporazumi sa SAD i suspenduje Memorandum o sprječavanju incidenata i obezbjeđivanju letova avijacije tokom operacija u Siriji“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Praktično, to znači da Rusija može da udari bez upozorenja ne samo po teroristima, nego i po Amerikancima, ako im pomažu.

Moskva poziva Savjet bezbjednosti UN da održi hitan sastanak na kojem bi se raspravljalo o raketnom napadu SAD na Siriju, navodi se u saopštenju.

„Pozivamo Savjet bezbednosti UN da održi hitan sastanak kako bi se razmotrila trenutna situacija“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ni ne potrudivši se da nešto saznaju, SAD su demonstrirale silu, vojno se suprotstavile zemlji koja se bori protiv međunarodnog terorizma“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

„Ovo nije prvi put da SAD pokazuju ovakav nepromišljen pristup koji samo pogoršava postojeće probleme u svijetu i stvara pretnju za međunarodnu bezbjednost. Samo prisustvo američkih trupa i trupa drugih zemalja u Siriji bez saglasnosti Vlade te zemlje ili odluke Savjeta bezbjednosti UN predstavlja grubo, eksplicitno i neopravdano kršenje međunarodnog prava“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova je naglasio da ako se ranije to objašnjavalo „zadatkom borbe protiv terorizma, sada je u pitanju jasan čin agresije protiv suverene Sirije“.

„Postupci koje su danas preduzele SAD još više narušavaju rusko-američke odnose“, piše u saopštenju.

Američka vojna akcija u Siriji predstavlja pokušaj da se skrene pažnja sa situacije u Mosulu koji se nalazi na ivici humanitarne katastrofe, saopštilo je Ministarstvo.

„Nema sumnje da vojna akcija SAD takođe predstavlja pokušaj da se skrene pažnja sa situacije u Mosulu, gdje je u akcijama koalicije koju predvode SAD poginulo stotine civila i pojačava se humanitarna katastrofa“, navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je očigledno „da je napad američkim krstarećim raketama unaprijed pripremljen“.

„Svakom stručnjaku je jasno da je odluka o napadu donijeta u Vašingtonu prije događaja u Idlibu, koji su jednostavno iskorišćeni kao izgovor za demonstraciju sile“, istakli su u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

U noći između četvrtka i petka Sjedinjene Američke Države su lansirale više od 50 raketa „Tomahavk“ na sirijski vojni aerodrom u Šairatu, koji se nalazi na 38 kilometara od Homsa.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se