14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

„Njujork tajms“: Putin razara interese Amerike i mora biti zaustavljen

NJUJORK – Vladimir Putin vodi „razornu politiku“ po američke interese i za kratko vrijeme postigao je mnogo na tom planu, smatra „NJujork tajms“, pozivajući predsjednika SAD Donalda Trampa da zaustavi ruskog lidera.

List tvrdi da je Putin upotrijebio sve resurse da se suprotstavi američkim interesima.

Ruski uticaj u Siriji, tvrdi list, samo je jedan primjer „razorne uloge“ koju Vladimir Putin igra u svijetu otkako je Donald Tramp došao na mjesto najmoćnijeg čovjeka SAD.

Rusija pruža podršku „separatistima u istočnoj Ukrajini“, Putin je premjestio svoje vojne trupe bliže granici sa Bjelorusijom, dok je Kremlj izdao naredbu da se oružane snage u Južnoj Osetiji pripoje ruskoj vojsci.

U međuvremenu je general Kertis Skaparoti, za kojeg „NJujork tajms“ tvrdi da je „najbolji američki general“ u Evropi, upozorio američki Kongres da se „Rusija zbližila sa avganistanskim talibanima, što znači da ih snabdijeva oružjem i time ugrožava 9.000 američkih i 5.000 pripadnika NATO-a“.

Ruski uticaj produbljuje se i u Libiji, navodi general Tomas Veldhauser.

Ruske snage u Egiptu nalaze se blizu granice sa Libijom i podržavaju libijskog generala Kalifa Haftara, koji se suprotstavlja Vladi u Tripoliju, koju su priznale UN i koja je zapadni favorit.

Putin testira Trampa da vidi kada će američki predsjednik reći „dosta“, smatra „NJujork tajms“.

Trampova administracija mora jasno da odredi politiku prema Rusiji, koja podrazumijeva finansiranje i obuku trupa na području NATO-a u zemljama koje strahuju od Moskve.

„NJujork tajms“ tvrdi da Putin na SAD gleda kao na neprijatelja, pa ga Vašington mora „što prije zaustaviti“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se