18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Motika: Stručni tim pravi plan izlaska fabrike iz procesa rada

ZVORNIK – Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ iz Zvornika Milorad Motika rekao je juče da stručni tim pravi plan za postepeni izlazak iz procesa rada, zato što ova kompanija ne može više da funkcioniše zbog blokade računa, koju je uveo Osnovni sud u Zvorniku 12. aprila.

Motika je na konferenciji za novinare naglasio da se mora uraditi plan izlaska iz procesa rada, jer su sada u sistemu ogromne količine lužine i kada bi došlo do prisilnog prekida desila bi se ekološka katastrofa.

„Upozoravam sve nadležne organe i strukture da je ‘Alumina’ u teškom stanju i da repromaterijala ima još za sutra, nakon čega počinje izlazak fabrike iz procesa rada“, upozorio je Motika i naglasio da su do sada nanesene ogromne štete fabrici, i finansijske i poslovne.

On je dodao da je fabrici već obustavljena isporuka lužine iz Rumunije i Mađarske, kao i rude boksit od dobavljača.

Motika je još jednom zamolio sve ljude koji su vezani u ovom procesu da se urazume i da se odblokira račun, a da je sve ostalo stvar onih koji su nadležni za rješavanje ovog slučaja.

On je pozvao nadležne organe da se krene u odlučujuću borbu protiv kriminala i korupcije u svim institucijama, pogotovo u sudovima.

Press konferencija u Alumini - Milorad Motika, Vladimir Milošević i Radenko Smiljanić„Osnovni sud u Zvorniku ne prihvata ničije odluke, samo svoje lične. U saopštenju kojim se oglasio, Sud nigdje ne pominje da je stiglo rješenje Okružnog privrednog suda iz Banjaluke kojim se stavlja van snage rješenje sudije koja je blokirala račun, samo tvrde da je nadležan sud u Zvorniku“, rekao je Motika.

On je ocijenio da ovdje nije riječ samo o blokadi računa „Alumine“, već da je „pod hipotekom Republika Srpska“.

Motika je naveo da kada bi se na 155 miliona KM obračunala zatezna kamata, onda bi dug iznosio oko 300 miliona KM, te naglasio da „Alumina“ to ne može platiti.

„‘Alumina’ ne može to platiti, pogotovo ako se ne desi nešto što bi bilo racionalno, a ako bude nešto neracionalno, u tom slučaju ‘Alumina’ više ne bi postojala i cijeli dug bi se fakturisao Republici Srpskoj“, rekao je Motika.

On je zahvalio Okružnom privrednom sudu u Bijeljini jer je pokazao da u sudovima ima časnih i poštenih ljudi koji realno i na osnovu činjenica donose presude.

Motika je zahvalio i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je smogao snage i hrabrosti da iznese sve šta se dešava u sudovima, te Vladi Republike Srpske na podršci „Alumini“.

„Zavaljujem se i radnicima ‘Alumine’, ‘Boksita’, Rudnika Srebrenica i drugima koji su mirnim protestima, 21. aprila, u Zvorniku pokazali dostojanstvo u traženju svojih prava da rade i stvaraju“, istakao je Motika.

Radenko Smiljanić, predsjednik sindikalne organizacije AluminePredsjednik Sindikalne organizacije „Alumine“ Radenko Smiljanić pozvao je nadležne organe i institucije koje su uključene u ovaj proces da pomognu da se račun fabrike odblokira.

„U petak, 21. aprila, imali smo mirne proteste, ali ako se ne odblokira račun, Sindikat više ne može garantovati za bilo koji potez, jer kako objasniti radniku da nema plate zato što je neki sudija zabranio fabrici da raspolaže svojim novcem“, rekao je Smiljanić.

On je dodao da se nada da će račun biti odblokiran kada prođu sve ove procedure, ali ako do toga ne dođe, onda će Sindikat donijeti odluku o daljem djelovanju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se