5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Milošević: Očekuje se da zvornički Osnovni sud deblokira račun

ZVORNIK – Pravni zastupnik kompanije „Alumina“ Vladimir Milošević očekuje da će Osnovni sud u Zvorniku, nakon presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini, bez odgađanja ukinuti do sada preduzete radnja, odnosno obustaviti izvršni postupak i deblokirati račun „Alumine“.

„Značaj presude Okružnog privrednog suda Bijeljina je veliki i kao takav imaće efekte i u postupku koji u ovom trenutku vodi privredno društvo `Pavgord` iz Foče protiv `Alumine` po osnovu kojeg je blokiran račun zvorničke firme“, rekao je Milošević na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je presudom Okružnog privrednog suda potvrđena činjenica da potraživanja od 155 miliona KM ne postoje i dodao da je to dokaz više tvrdnjama „Alumine“ da su to bila nezakonita potraživanja koja su nastala od 2003. do 2011. godine, te da je taj novac završio u Litvaniji.

„Imovina `Birča`, `Alumine` i ostalih povezanih lica založena je na nezakonit način, a potraživanje krajem 2014. godine na nezakonit način prešlo je na privredno društvo `Pavgord`, koje je blokiralo `Aluminu`“, rekao je Milošević.

Prema njegovim riječima, potraživanje je nezakonito, zaloge, koje su sredstvo obezbjeđenja ovog potraživanja, takođe su nezakonite i ništavne, kao i transfer potraživanja sa Ukio bankom na fočanski „Pavgord“.

Podsjećajući da se o ovim stvarima vode parnični postupci za utvrđivanje ništavnosti, Milošević je rekao da blokada računa „Alumine“ i dalje stoji na nezakonit način, budući da Osnovni sud u Zvorniku apsolutno ne uvažava privremenu mjeru koju je donio Okružni privredni sud u Banjaluci, pa je već 12 dana račun „Alumine“ nezakonito u blokadi.

„Teško je objašnjiva činjenica da imamo okružne privredne sudove u Republici Srpskoj koji se suštinski bave privrednim sporovima i koji donose odluke u korist `Birča`, `Alumine` u pogledu ovog potraživanja, a da imamo Osnovni sud u Zvorniku koji postupa na takav način i pritom ignoriše zahtjeve `Alumine`, podneske i urgencije u pogledu deblokade računa“, rekao je Milošević.

On je naglasio da je „Alumina“ podnijela danas zahtjev za izuzeće sudije Osnovnog suda Jelene Todorović u ovom postupku iz niza razloga koji su obrazloženi u zahtjevu i dodao da je o tome „Alumina“ obavijestila Osnovni sud.

Milošević je rekao da je podnesena i krivična prijava protiv imenovanog sudije o čemu su obaviješteni okružni sudovi iz Banjaluke i Bijeljine, Visoki sudski i tužilaški savjet, te Kancelarija disciplinskog tužioca.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se