14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Matura nosi cijelu platu

Banjaluka – Kako se bliži maj i kraj školske godine, maturska groznica trese ne samo srednjoškolce nego i njihove roditelje, koji će, da bi njihova djeca blistala na proslavi mature, morati da izdvoje prosječnu platu, a možda i više od toga.

Odijelo, cipele, haljina, torbica, šminka, frizura, nakit, te proslava maturske noći izdaci su koji će roditelje koštati pravo malo bogatstvo. Gradski trgovci već spremaju izloge sa raskošnim toaletama i muškim odijelima, a cijene na etiketama zavise od kvaliteta robe, ali i mjesta na kojem se pazari.

– Gledaću da roditelje ne opterećujem skupom garderobom, ali, isto tako, da elegantno i lijepo obučena zakoračim u svijet odraslih. Mnogi moji vršnjaci obilaze butike po Zagrebu, Gracu i Beogradu u potrazi za maturskim toaletama, ali veći broj je onih koji će nastojati da uz što manje ulaganja što ljepše izgledaju. Sve u skladu sa mogućnostima – rekla je jedna od učenica Elektro-škole koja nije željela da joj ime objavimo.

I maturanti imaju viziju kako će izgledati tokom svečanosti.

– Znam da ću nositi moderni šešir, a sviđa mi se i italijanski stil oblačenja, tako da ću nastojati u tom fazonu i da budem obučen. Ovih dana tražim kombinacije sakoa, pantalona i košulja. Ima vremena do mature, ali neću ništa da prepuštam slučaju – rekao je maturant koji se predstavio samo kao Danilo, ne želeći da otkrije ime škole i svoje prezime.

U jednoj od gradskih radnji kažu da maturantkinje uveliko biraju garderobu.

– Cijenu haljine određuje kvalitet materijala, kroj, dezen, ali i to da li je ona unikatne ili serijske proizvodnje. Tako da je za toalete potrebno izdvojiti od 150 do 500 KM. Moderne su i kratke haljine, ali maturanti uglavnom traže duge elegantnije modele. Ove godine je popularan uski „sirena“ kroj, ali traže se i „balske princes“ haljine – objasnili su u ovom butiku.

Ističu da su sve boje aktuelne, te da se maturanti uglavnom odlučuju za jednostavnije materijale, kako bi haljinu mogli iskoristiti i u manje svečanim prilikama.

U jednom od posjećenijih gradskih butika kažu da su njihove haljine jednostavnijeg kroja i da ih uglavnom kupuju maturantkinje osnovnih škola, dok srednjoškolke u ovoj radnji često biraju cipele i nakit.

– Naše haljine koštaju od 30 do 90 KM. Salonke i sandale su od 79 do 95 KM, a za male elegantne torbe treba izdvojiti od 25 do 35 KM. Bolje ogrlice su 40 KM, a naušnice koje su jako lijepog dizajna i dobro se prodaju koštaju 20 KM – priča prodavačica u butiku.

U Tržnom centru „Zenit“, gdje se prodaje i muška i ženska garderoba, kažu da maturske haljine koštaju od 90 do 250 KM, dok se solidno odijelo može kupiti za 150 KM. Muške cipele u ovom butiku su od 100 do 250 KM.

U pojedinim frizersko-kozmetičkim salonima već imaju rezervisane termine za maturante.

– Šminkanje sa vještačkim trepavicama u našem salonu košta 40 KM, a bez trepavica 25 KM. Svečane frizure su od 20 do 50 KM. Za dobar ten maturanti u našem solarijumu plaćaju 0,70 feninga po minutu – rekli su u jednom od salona.

Tradicija

Maturanti će se po tradiciji okupljati na Trgu Krajine, odakle će u defileu centralnim gradskim ulicama otići na mjesto za proslavu.

U hotelu „Bosna“, u kojem su uglavnom maturske proslave, kažu da je cijena večere koja podrazumijeva švedski sto 35 KM, dok se piće plaća odvojeno.

Takođe po tradiciji, izlozi u ulici Veselina Masleše biće ukrašeni maturskim panoima sa fotografijama svršenih srednjoškolaca.

Cijene  

Haljina: od 150 do 500 KM

Odijelo: od 150 KM

Cipele: od 80 KM

Torbice: od 25 KM

Frizura: od 20 do 100 KM

Šminka: od 25 do 40 KM

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se