23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Lista svih mudžahedina sa bh. državljanstvom

Bošnjačke vlasti su poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma šakom i kapom dijelile državljanstva BiH mudžahedinima i arapskim borcima koji su ratovali na strani Armije BiH.

Njihova imena nalaze se na spisku 741 pripadnika zloglasnog odreda „El mudžahedin“, njihovim ličnim podacima, adresama stanovanja, kao i datumi kada su primljeni u državljanstvo BiH, piše Srpska Cafe.

Na spisku od 741 pripadnika „El mudžahedina“, koji su poslije završetka rata u BiH dobili bh. državljanstvo, ubjedljivo najviše je Sirijaca – čak 108. Poslije njih slijede Egipćani, njih 87, zatim 80 Jordanaca, 76 Sudanaca, 75 Alžiraca, 49 Tunižana, 43 Turčina.

Na spisku se, pored imena novih državljana BiH, precizno navodi i naziv organa vlasti u Federaciji BiH preko kojeg su mudžahedini primljeni u bh. državljanstvo, kao i imena službenika koji su ih evidentirali u matične knjige.

– Riječ je o spisku kojeg su napravile američke obavještajne službe nedugo nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine. Amerikanci su tada prikupljali precizne podatke o svim arapskim borcima i bivšim pripadnicima „El mudžahedina“, nakon što je otkriveno da je jedan broj terorista, koji su izvršili napad na Njujork i Vašington, za vrijeme rata boravio u BiH i da su se borili na bošnjačkoj strani – otkrivaju izvori iz obavještajno-bezbjednosnih krugova.

Oni dodaju da se značajan broj lica sa ovog spiska i danas nalazi u BiH, poput zloglasnog Ajmana Avada, glavnog oficira za bezbjednost odreda „El mudžahedin“, koji nesmetano živi u zeničkom prigradskom naselju Perin han. Avad se na spisku nalazi na strani 118. pod rednim brojem 77.

– Takođe, jedan broj mudžahedina sa spiska, koji su dobili državljanstvo BiH, danas se nalazi u Siriji i Iraku. U tim zemljama ratuju na strani terorističke Islamske države – ističu upućeni sagovornici.

Spisak imena mudžahedina koji imaju državljanstvo BiH pročitajte ovdje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se