23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Lavrovljev „čas istorije“ Tilersonu o bombardovanju SRЈ

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, govoreći o raketnom napadu SAD na Siriju, podsjetio je na prethodne vojne operacije Vašingtona širom svijeta uključujući i napad na suverenu SR Јugoslaviju, koji je izveden bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN.

„Kada je riječ o Siriji, razgovarali smo o istorijskim činjenicama i Reks mi je rekao da je on nov čovek u američkoj administraciji, te da ne želi da se bavi prošlošću. Međutim, svijet je takav da, ukoliko ne učimo iz istorije, ništa nećemo postići ni u budućnosti“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom u Moskvi.

S tim u vezi, ruski diplomata se osvrnuo i na bivšeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića „zbog koga je NATO započeo rat u centru Evrope i time najgrublje prekršio povelju UN i Helsinški završni akt““, prenosi Sputnjik.

„Bombardovan je repetitor na Avali, što je vojni zločin po svim tumačenjima Ženevske konvencije, bombardovani su stambeni delovi gradova, gađana je i Ambasada Kine, mostovi i vozovi. Tek nakon dva mjeseca, kada je već ponestalo municije i ciljeva, te zemlje su se obratile Savjetu bezbjednosti““, istakao je Lavrov.

On je kao primjer naveo i bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina, koga su obesili nakon invazije na Irak, kao i ubistvo libijskog vođe Muamera Gadafija.

„Eksperimente zasnovane na svrgavanju diktatora već smo vidjeli i veoma dobro znamo kako se završavaju. Pozitivnih primjera ne mogu da se sejtim. Zbog toga, kada je riječ o Siriji, Rusija ne igra na kartu pojedinca, kao što je Asad, već se zalaže za dogovor svih zaraćenih strana. Dijalog mora biti inkluzivan, a sudbinom zemlje treba da se bave isključivo Sirijci““, zaključio je Lavrov.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se