18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Koliko je zaista moguć rat SAD i Sjeverne Koreje?

VAŠINGTON – Britanski “Independent“ objavio je opširnu analizu stručnjaka koji predviđaju šta bi tačno moglo da se dogodi u daljim odnosima između SAD i Sjeverne Koreje.

Oni su analizirali i kakve bi bile posljedice mogućeg rata između dvije države.

„Sada kada imamo moćno nuklearno oružje za zaštitu od američke nuklearne prijetnje, bez ikakvog oklevanja ćemo potpunim ratom odgovoriti na potpuni rat, a nuklearnim udarom na nuklearni rat, i bićemo pobjednici završne bitke protiv SAD“.

Ovo je samo jedna od posljednjih izjava Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Koreje usred sve većih napetosti oko testiranja raketa i nuklearnog programa države.

Kim Džong Un prijetio je „udarom koji će potpuno uništiti“ SAD i ne pokazuje znakove popuštanja pod međunarodnim pritiskom. Trampovi napadi na Avganistan i Siriju shvaćeni su kao znakovi upozorenja Pjongjangu.

Penzionisani pukovnik specijalnih vojnih snaga SAD Dejvid Maksvel izjavio je da SAD ima još moćniju bombu od „majke svih bombi“ bačene na Avganistan, a to je Massive Ordnance Penetrator (Mop), bomba razvijena posebno za metu sjevernokorejskih podzemnih postrojenja.

„Postoje mnoge mete zakopane duboko u podzemlju i Mop je razvijena za te mete. Ali, moramo postaviti pitanje: Može li vojna akcija protiv Sjeverne Koreje rezultirati njihovim katastrofalnim odgovorom?“, rekao je Maksvel.

„Vašington ne smije da dopusti izolaciju od Seula i Tokija, a čini se da i Trampa više zanimaju retoričke provokacije nego vojna akcija“, rekao je Džon Nilson Vrajt.

Tramp i potpredsjednik Majk Pens nedavno su ublažili retoriku oko Sjeverne Koreje te izrazili mogućnost mirnog rješavanja problema i pregovora.

Makvel smatra da bi Pjongjang mogao izvršiti nuklearni napad ako vlada zaključi da je režim u opasnosti.

„Ne bi pobijedili u ratu protiv Južne Koreje i SAD, ali mogli bi pomisliti da im je rat jedina opcija“, rekao je.

On smatra da bi Sjeverna Koreja mogla regovati napadom i na mogući izolovani preventivni udar.

Drugi analitičari smatraju da je vjerovatnoća američke vojne intervencije „vrlo mala“.

Maksvel je upozorio da se SAD moraju suzdržati od opasne retorike i komentara nakon „baš svakog testa i pokazivanja snage Sjeverne Koreje“ jer se „Kim ponaša kao terorista, a to znači da želi pažnju javnosti“.

Nilson Vrajt je zaključio da su jedini načini rješavanja krize zajednički pritisak saveznika te pregovori. Moguće mjere su ekonomske sankcije od strane Kine, politički dogovor o prekidu testiranja oružja i mirovni pregovori.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se