9.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Iza ‘velikoalbanskih’ ideja na Balkanu su turske službe

BEOGRAD – Postoje sumnje da navodi o prekrajanju granica na Balkanu i „širenje velikoalbanskih ideja“ stižu iz turskih obavještajnih službi, pišu „Večernje novosti“.

Kako navodi beogradski list, prijetnje Srbiji koje su sinhronizovano stizale iz Tirane, Prištine i Preševa su pripremane u Ankari.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su svakodnevne izjave albanskih političara o stvaranju „velike Albanije“ posljedica dobro koordinisane akcije.

Osim toga, kako kaže, srpske službe bezbjednosti su „našle tragove“ zajedničkog djelovanja najmanje jedne strane službe sa obavještajnim agencijama iz Tirane i Prištine.

Vučić je u Leskovcu rekao da se samo postavlja pitanje da li Albanci djeluju sami, ili u koordinaciji s nekim „sa našeg ili nekog drugog kontinenta“.

Kako navodi list, do ovih informacija došle su srpske bezbjednosne strukture, a prema njihovim operativnim podacima, ofanzivni nastup turskih obavještajnih struktura ide preko Prištine i to kroz dvije ključne poluge.

Prvi kanal komunikacije i uticaja ostvaruje se preko turske investicione Agencije za saradnju i koordinaciju programa u Srbiji – TIKA koja je uglavnom usmjerena na djelovanje u Raškoj oblasti, ali je prisutna i u opštinama u Preševskoj kotlini.

Druga poluga djelovanja su intenzivni sastanci turskih bezbjednjaka sa albanskim liderima u Preševu i Bujanovcu, ali i na KiM, navode Novosti.

Kako piše list, sve ove operacije odvijaju se preko turskog obavještajnog punkta u Prištini kako bi njihov subverzivni rad ostao što dalje od očiju srpskih bezbjednosnih službi.

Kako navode Novosti, ove informacije ukazuju na skrivene aspiracije Turske da od dijela teritorije Balkana stvori jako uporište.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se