23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ivanić: Nastojaću spriječiti novu krizu u Predsjedništvu BiH

SARAJEVO – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegvoine Mladen Ivanić kazao je danas novinarima u Sarajevu da je sjednica Predsjedništva BiH dogovorena za 11. april, ali da nije zakazana, te da će se narednih dana vidjeti šta će se desiti.

Komentarišući ponašanje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kazao je da ne može preći preko „davanja instrukcija svom ambasadoru, otvaranja pošte kao da se ništa nije desilo te da se u neformalnim krugovima odluke donose uime BiH.“

„Ne mogu preći ni preko toga da se napuštaju sjednice organa. Ništa od toga  nisam uradio, ali sam spreman na to da Predsjedništvo BiH izađe iz krize i počne s normalnim radom“, kazao je predsjedavajući Ivanić.

Ukazao je na to da nijednom nije blokirao rad Predsjedništva BiH te da zbog njega  nije odgođena sjednica niti je zbog nekog njegovog poteza Predsjedništvo bilo u krizi.

„Svojim potezima nastojaću da spriječim novu krizu“, poručio je.

Međutim, dodao je da je uvijek odgovarao na tuđe poteze te da neće dozvoliti da njega i narod kojem pripada iko ponižava, ali da isto tako neće dovoditi Predsjedništvo u tešku situaciju.

„To je pitanje za druge koji su naviknuti da se sve što oni pomisle da nešto treba uraditi, mora tako raditi. Vrijeme privilegiranih u BiH je prošlo i da se trebamo vratiti normalnom životu“, smatra Ivanić.

Predsjedavajući Ivanić rekao je danas da BiH nema strategiju održivog razvoja, koja je veoma važna tema ne samo za BiH, nego i kao globalni koncept razvoja društva u cjelini.

Otvarajući u Sarajevu konferenciju o ciljevima održivog razvoja, Ivanić je rekao da BiH, osim što nema usvojenu strategiju o održivom razvoju, nema ni tijelo koje bi se time bavilo.

„Predsjedništvo BiH je početkom godine zadužilo Savjet ministara da zajedno sa entitetskim vladama napravi prijedlog strategije održivog razvoja unutar BiH, ali te stvari kod nas još ne privlače dovoljnu pažnju i očigledno se puno više napora posvećuje nekim drugim, a ne suštinskim temama“, rekao je Ivanić novinarima.

On kaže da pitanja održivog razvoja moraju animirati sve sfere društva – i javni i privatni sektor, te nevladine organizacije i civilno društvo.

„To treba da bude primjer i vodilja kuda neko društvo, odnosno neka zemlja treba da ide i kako se približiti opšteprihvatljivim normama u svijetu“, rekao je Ivanić.

On je zahvalio UNDP-u što je današnjom konferencijom izvršio dodatni pritisak na vlasti u BiH da se ozbiljnije počnu baviti pitanjima održivog razvoja u skladu sa međunarodnim standardima i programima.

Rezidentni koordinator UN u BiH Sezin Sinanoglu rekla je novinarima da su ciljevi održivog razvoja sadržani u Agendi 2030, za koju je istakla da je agenda nade.

Ona je navela da je riječ o 17 ciljeva koji treba da doprinesu sveopštem naprektu čovječanstva, a među kojima su najvažniji iskorjenjivanje siromaštva, gladi, briga o zdravlju, obrazovanju, rodnoj ravnopravnosti, čiste životne sredine, smanjenje nejednakosti, očuvanje klime, mira itd.

„Današnji sastanak u Sarajevu trebalo bi da bude početak realizacije ovih ciljeva. Mi treba da animiramo sve ljude da otvore međusobni dijalog i djeluju u pravcu budućeg održivog razvoja“, poručila je Sinanoglu.

Ona ističe da je ova agenda jednako važna za razvijene i nerazvijene zemlje.

Predsjedništvo BiH pokrovitelj je ovog skupa koji je organizovan u formatu platforme dijaloga i razvijen kroz rad na dijalogu za budućnost UN i Predsjedništva BiH.

Konferencija je obuhvatila tri ključna aspekta – zagovaranje ciljeva održivog razvoja i promocija značaja opredjeljenja da zemlja u potpunosti preuzme odgovornost za njih, informisanje o „lokalizaciji“ ciljeva održivog razvoja i jačanje odgovornosti institucija u BiH za taj proces i razmatranje najefikasnijih mehanizama za sprovođenje ciljeva održivog razvoja u BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se