10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Hrvatska: Sa biračkog spiska izbrisano 67.496 Srba

U Hrvatskoj se Srbi bore za pravo glasa. Primjenom novog Zakona o prebivalištu, to pravo izgubilo je više od 67 hiljada građana srpske nacionalnosti. Zakonom je predviđeno da će svako ko u Hrvatskoj ne boravi više od tri mjeseca – biti izbrisan sa biračkog spiska.

Pet godina nakon usvajanja novog zakona, Hrvatska je sa biračkog spiska izbrisala 67 hiljada i 496 građana srpske nacionalnosti. Iako se zakon odnosi na sve građane sa hrvatskim državljanstvom koji žive u inostranstvu, podatak koji se odnosi na Srbe bode oči.

Sa spiska su izbrisani i pojedini Hrvati koji već godinama žive u Hercegovini, a imaju prijavljeno mjesto prebivališta u Hrvatskoj. Teško je zanemariti činjenicu da je zbog rata iz Hrvatske protjerano oko 400 hiljada Srba, a mnogima od njih danas nije omogućeno da se vrate na svoja ognjišta. Zbog toga, ovaj zakon nema smisla bar prema Srbima, kaže predsjednik „Veritasa“ Savo Štrbac.

„E to je ono što ja zamjeram Hrvatskoj državi koja je zanemarila taj rat i tu činjenicu i sada dolazimno do apsurdne situacije da nas brišu iz prebivališta“, kaže Štrbac.

Prema podacima hrvatskog Ministarstva uprave, u Sisačkoj županiji sa biračkog spiska izbrisano je 10.000 Srba, u Karlovačkoj oko 8 hiljada, nešto više od šest hiljada u Šibensko-kninskoj, Zadarskoj isto tolio, u Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj oko pet hiljada Srba. Predsjednik Srpskog demokratskog foruma u Hrvatskoj Veljko Džakula tvrdi da sve vlade Hrvatske od 1991. godine do danas, sprovode dugoročnu i smišljenu politiku brisanja Srba u toj zemlji.

„Srpskim povratnicima u Hrvatskoj nije omogućeno zaposlenje da ne bi imali pravo glasa, odnosno da ne bi izabrali svoje predstavnike vlasti, iako se time kršio ustavni zakon o pravima i zapošljavanju nacionalnih manjina“, izjavio je Džakula.

Nakon što je 2012. godine usvojen zakon, svi sa hrtvatskim državljanstvom imali su rok od dvije godine da dostave obrazloženje zbog čega ne borave na teriotoriji te države. Oni koji su izbrisani sa biračkih spiskova, ne gube državljanstvo i priliku da glasaju na predsjendičkim i opštim izborima, već to pravo gube kada je riječ o lokalnim izborima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se