Ex-Yuizbor urednikanaslovnaPolitikaVIJESTI

Građani Srbije biraju predsjednika: Do devet sati glasalo 5,8%, bez problema

BEOGRAD – U Srbiji su u 7.00 sati otvorena biračka mjesta širom zemlje za predsjedničke izbore na kojima pravo glasa ima 6.724.949 upisanih birača.

Do devet sati na predsjedničke izbore izašlo je 5, 8 odsto upisanih birača, saopštio je CeSID.

Najveća izlaznost je zabilježena u Vojvodini – 7,3 odsto, a u Beogradu 5,4 odsto.

Prema riječima Bojana Klačara iz CeSID-a, izlasnost je veća u odnosu na 2014. i 2016. godinu, a manja u odnosu na 2012. godinu.

Takođe, nema kršenja izbornih procedura, navodi CeSID. 

I CRTA saopštava da je otvaranje biračkih mesta za glasanje na predsjedničkim izborima prošlo uglavnom u skladu sa propisanim procedurama.

U trci za predsjednika je 11 kandidata.

Građani biračko pravo mogu da ostvare na 8.396 biračkih mjesta do zatvaranja birališta u 20.00 sati, do kada traje i izborna tišina.

Za glasanje na Kosovu i Metohiji RIK je odredila 90 biračkih mjesta, na kojima je upisano 105.929 birača.

U zavodima za izvršenje zavodskih sankcija ima 29 biračkih mjesta gde može da glasa 9.326 birača.

Na 53 biračka mjesta u inostranstvu biračko pravo može da iskoristi 11.590 državljana Srbije, a glasanje je juče već obavljeno u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD.

Birači biraju između sljedećih kandidata: Saše Jankovića, Vuka Jeremića, Miroslava Parovića, Saše Radulovića, Luke Maksimovića, Aleksandra Vučića, Boška Obradovića, Vojislava Šešelja, Aleksandra Popovića, Milana Stamatovića i Nenada Čanka.

Izlaznost u Banjaluci 19%

U Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci na izborima za predsjednika Srbije do 10 sati je glasalo 137 osoba, od prijavljenih 721 s pravom glasa na ovom izbornom mjestu, izjavio je predsjednik Biračkog odbora Radoslav Ilić.

„Imajuću vidu iskustva sa prošlogodišnjih izbornih procesa, može se očekivati da će do kraja dana glasati oko 90 odsto upisanih birača“, rekao je Ilić.

Izborni proces, koji je počeo u 7.00 sati i trajaće do 20 sati, zasad se odvija bez problema.

Na biračkom mjestu u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci pravo glasa imaju samo osobe koje su upisane u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska i koje su dobile pisano rješenje i obavještenje putem pošte da mogu glasati na ovom biračkom mjestu na izborima za predsjednika Srbije.

Tagovi
Back to top button
Close
Close