2 C
Zvornik
19. април 2024.

Gorbačov: Hladni rat je blizu, Zapad je prevario Rusiju

MOSKVA – Posljednji lider Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov rekao je da postoje svi znaci da je blizu novi Hladni rat.

U intervjuu za njemački Bild Gorbačov je rekao da je u toku nova trka u naoružanju i za porast tenzija optužio Zapad koji, kako je rekao, nije ispunio obećano Rusiji.

„Jezik koji koriste političari i visoki zvaničnici vojske postaje sve više ratoboran. Vojne doktrine se formulišu sve oštrije. Masovni mediji se priključuju i dolivaju ulje na vatru. Odnosi velikih sila su sve gori. Stvara se utisak da se svijet priprema za rat. Tako da imamo sve znake Hladnog rata“, rekao je Gorbačov.

Na pitanje da li je nova trka u naoružanju blizu, Gorbačov je rekao da ne samo da je blizu već da je na nekim mjestima „u punom zamahu“.

„Trupe se pomjeraju u Evropi, uključujući tešku opremu kao što su tenkovi i oklopna vozila. Ne tako davno NATO trupe i ruske trupe su bile stacionirane prilično daleko jedne od drugih. Sada su lice u lice“, rekao je Gorbačov.

Gorbačov je rekao da je Zapad prevario Rusiju poslije okončanja Hladnog rata i da nije ispunio dogovor da se NATO ne širi dalje na istok.

„Zapad, a prije svih SAD, odustao je od sporazuma. Podsjetio bih vas da su u drugoj polovini osamdesetih Sovjetski savez i SAD zajedno preduzeli dotad neviđene korake. Počeli su da smanjuju nuklearne arsenale. Samo pomislite – 80 odsto nuklearnih potencijala stvorenih tokom Hladnog rata je tada uništeno. Što je još važnije, obe strane su priznale da taj proces nije ugrozio njihovu bezbjednost“, rekao je Gorbačov.

Gorbačov je rekao da Rusija dijeli evropske vrednosti i da je na putu ka demokratiji, ali da je to zemlja koja se mora tretirati s poštovanjem. On je rekao da je često kritikovao poteze ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali da ima povjerenja u njega.

Rusija ne traži specijalno ni veliko razumijevanje nego samo razumijevanje, rekao je Gorbačov.

O situaciji u Ukrajini Gorbačov je rekao da niko na Zapadu ne može biti zainteresovan i zabrinut za Ukrajinu kao Rusi, ali da neki ljudi imaju interes da stvaraju sukob i da se treba čuvati propagande.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se