LIFESTYLE

Ekstremni sportovi umjesto pijanki vikendom

Puni pabovi u petak uveče uobičajena su slika u zapadnoj Evropi. Veliki broj gostiju čine kancelarijski radnici koji jedva čekaju vikend ne bi li se obeznanili od alkohola i zaboravili na stres.

Ali, u posljednje vrijeme u trendu je da umjesto u pab, kancelarijski „miševi“ odlaze u ekstremne avanture u kojima se pretvaraju u tigrove.

Naučnici sa Univerziteta u Kardifu ustanovili su da zaposleni sve češće biraju ekstremne izazove poput triatlona, trka sa preprekama i adrenalinskih treninga, kako bi pobjegli od dosadne svakodnevice.

Kao što njihove kolege beg traže u alkoholu, oni ga traže u velikom naporu i fizičkom bolu. Kako objašnjavaju psiholozi, takvi izazovi im pomažu da pobjegnu od problema, stresa i anksioznosti, kao i da otkriju svoje tijelo „zarobljeno“ u kancelariji.

Naučnici su ispitivali učesnike programa osmišljenog od strane britanskih specijalnih jedinica, koji je toliko težak da mnogi završavaju sa ozbiljnim povredama kičme. Zadaci su plivanje kroz ledenu vodu, trčanje u blatu, čak i puzanje preko električnih cijevi jačine 10.000 volti. Ipak, zaposleni muškarci ističu da jedva čekaju da skinu odijelo i kravatu i bace se u blato.

Tagovi
Back to top button
Close
Close