23.1 C
Zvornik
15. јун 2024.

Dvije godine od terorističkog napada na policijsku stanicu Zvornik

ZVORNIK – Danas se navršava dvije godine od terorističkog napada na Policijsku stanicu Zvornik u kojem je dvadesetčetvorogodišnji Nerdin Ibrić iz zvorničkog naselja Kučić Kula ubio četrdesetosmogodišnjeg policajca Dragana Đurića i ranio policajce Stevu Milovanovića i Željka Gajića.

Tim povodom, na mjestu stradanja policajca Đurića, ispred Policijske stanice Zvornik, kao i na mjesnom groblju u Karakaju, biće položeno cvijeće i služen pomen.

Polaganju cvijeća i pomenu prisustvovaće porodica ubijenog policajca, predstavnici Policijske uprave Zvornik, kao i direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.

Načelnik Policijske uprave Zvornik Goran Abazović rekao je povodom dvije godine od terorističkog napada da ovaj slučaj još nije dobio sudski epilog.

„Niko ko je prisustvovao ubistvu nije pozvan da da izjavu, niti je bilo šta drugo učinjeno, čak nisu vraćeni ni oružje niti uniforma sa vještačenja“, rekao je Abazović Srni.

On je naglasio da je policija nakon terorističkog napada temeljno pristupila problemu i alarmirala sve službe u sadejstvu i koordinaciji između svih organizacionih jedinica na području Policijske uprave Zvornik.

„Menadžment Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske formirao je upravu za borbu protiv terorizma i ekstremizma koja je mnogo doprinijela u borbi protiv današnje najveće svjetske pošasti“, naveo je Abazović.

On je istakao da policija, u saradnji sa Gradskom upravom, na osnovu kontakata sa savjetima mjesnih zajednica, kao i nekim drugim organizacijama i institucijama, ima „širok pristup“, kako bi slične stvari mogle da budu preduprijeđene.

„Iskustvo koje je proisteklo iz ovog terorističkog napada uticalo je na to da policija maksimalno posveti pažnju borbi protiv terorizma, ali svjedoci smo da i mnoge policijske strukture u zemljama Evrope teško odolijevaju ovom zlu“, kaže Abazović.

On je rekao da su nakon terorističkog akta, efikasnim i pravovremnim djelovanjem ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića, spriječene sve moguće negativne posljedice.

Abazović je naveo da je Policijska uprava Zvornik uvijek apelovala da policija i lokalne zajednice tješnje sarađuju, odnosno da bude obezbijeđena pravovremena razmjena informacija.

„Policija prvenstveno mora da vodi računa o opštoj i ličnoj bezbjednosti, kako svojih, tako i zaštiti života i imovine svih građana“, istakao je načelnik zvorničke Uprave policije.

On je naglasio da je bezbjednosni akcenat stavljen na mjesta okupljanja građana, kao što su tržni centri, marketi, školske ustanove, sa kojima policija ima dobru saradnju.

„I dalje je pojačano prisustvo policije ispred škola, institucija i ustanova“, dodao je Abazović.

On kaže da policajci Milovanović i Gajić, koji su ranjeni u terorističkom napadu, obavljaju poslove u okviru Policijske uprave Zvornik, ali da su traume još prisutne s obzirom na težinu izvršenja terorističkog akta i pretrpljenog šoka.

Abazović je rekao da je MUP Republike Srpske zaposlio Anđelka, brata ubijenog policajca Dragana Đurića, u Policijsku upravu Zvornik, te da MUP ovoj porodici pomaže i na druge načine.

Anđelko Đurić naveo je da je njegova porodica pretrpjela tragediju i izrazio nadu da se tako nešto nikada i nikome neće dogoditi.

„Vrijeme prolazi, ali tuga i žalost ostaju vječne i vječno će pratiti ovu porodicu“, istakao je Anđelko.

On je naglasio da je začuđujuće da organi na nivou BiH ćute o ovom terorističkom napadu, kao da je nekome u interesu da slučaj nikada ne bude rasvijetljen.

„Dogodio se teroristički napad, ubijen je policajac na poslu, dva su ranjena sa trajnim posljedicama, napadnuta je institucija bezbjednosti Republike Srpske, a Tužilaštvo BiH i drugi nadležni organi za ova pitanja ćute, kao da se ništa nije dogodilo, što je neshvatljivo“, kaže Anđelko.

On je zahvalio MUP-u Srpske što mu je omogućeno da se zaposli jer njegova porodica, kako je naveo, bez podrške MUP-a ne bi mogla da opstane.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se