18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Da se ispita rad Osnovnog suda u Zvorniku i da se utvrdi krivična odgovornost

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je danas deblokiran račun kompanije „Alumina“.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci dodao da svaka vrsta spekulacija mora biti odbačena i da pravosuđe mora raditi profesionalno, javlja Srna.

„Povodom ovakvih odluka u pravosuđu koje smo imali u Zvorniku, očigledno postoji niz sumnji u adekvatnu upotrebu prava“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske traži od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH da ispita rad Osnovnog suda u Zvorniku i suspenduje predsjednika tog suda, dok ne bude utvrđena prava istina o prouzrokovanoj blokadi.

„Stojim iza onoga što je interes radnika i danas sam bio spreman da, ukoliko ne dođe do ove deblokade, preduzmem niz mjera i u partiji i na lokalnom nivou koje bi dovele do razrješenja ove situacije“, rekao je Dodik.

On je naveo da postoji rok od 60 dana dovoljan da se VSTS izjasni, da stečajni povjerioci u „Birču“ kažu svoje, da se vidi da li je sud u Zvorniku postupao pravilno kada je „gotovo samo prepisao“ odluku suda iz Litvanije, ne ulazeći u suštinu, te da se razmotri šta učiniti u uslovima kada već postoji odluka suda koja govori da nisu zakonita potraživanja Ukio banke.

Dodik je ocijenio da to ne može biti predmet spekulativnih političkih procjena, već isključivo stručne sudske procedure koja mora dati odgovor na to.

„Vidimo i da na drugim mjestima ima mnogo problema u pravosuđu i vjerujem da je ovdje pravosuđe bilo to koje je doprinijelo usložnjavanju ovog problema. Moramo da znamo da li je sud u Zvorniku postupio pravilno i, ako se utvrdi da nije, da se podnese krivična odgovornost za sve koji su učestvovali u ovom, od sudija do onih koji su to tražili, jer je nanesena ozbiljna šteta `Alumini`“, zaključio je predsjednik Srpske.

On je najavio da će danas biti isplaćene plate u „Alumini“, što najbolje govori o naporima koji su uloženi da dođe do ovakvog rješenja.

„Nijedan fening nije povučen po osnovu blokade, nema nikakvog dogovora Vlade i firme `Pavgord`, niti Vlada to može uraditi i to je čista spekulacija. Koliko znam, u Vladi je dogovoreno da se vidi kako dalje, a mislim da ne možemo ići dalje ukoliko se ne utvrdi da li je sud – sud ili mjesto spekulacije. A, da bi se to utvrdilo predsjednik VSTS-a mora naložiti da se ispita procedura i da li je ovo normalno postupanje suda“, ocijenio je Dodik.

On je podsjetio da je „Pavgord“ tražio deblokadu računa „Alumine“, te da nikakav novac nije bilo ni moguće odobriti.

„Sumnjam da je izvršen pritisak na sud u Zvorniku da donese ovakvo rješenje za blokadu i tražim da nadležni u pravosuđu ispitaju da li je to istina. Niko ne treba da bude gubitnik, pogotovo radnici i cijeli kraj od Zvornika do Milića, jer je gotovo 20.000 ljudi direktno vezano za poslovanje ove firme i to se ne smije dovesti u pitanje“, poručio je Dodik.

Osnovni sud u Zvorniku blokirao je račun „Alumine“ 12. aprila.

Deblokada računa „Alumine“ uslijedila je nakon odluke Okružnog privrednog suda u Bijeljini od ponedjeljka, 24. aprila, kojom je Fabrika glinice „Birač“ u stečaju dobila spor protiv litvanske Ukio banke, koja je tu fabriku tužila za potraživanje od 155 miliona KM.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se