9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Deblokada računa u interesu i fabrike i radnika

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske saopštila je da je deblokada računa kompanije „Alumina“ pozitivna novost jer omogućava nastavak proizvodnje i finansijskog poslovanja fabrike, i u interesu je radnika.
Vlada Srpske zainteresovana je da „Alumina“ funkcioniše, da otvara nova radna mjesta, da plasira nove proizvode i osvaja nova tržišta, jer ona za to ima kapacitet, te su na taj način i definisana očekivanja Vlade i zahtjevi prema upravi „Alumine“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se poručuje da Vlada Republike Srpske nije razmatrala, niti zauzimala stav oko zahtjeva preduzeća „Pavgord“ da mu se prizna potraživanje prema Fabrici glinice „Birač“ u stečaju.

„Za sve što se dešava u vezi sa stečajnim postupkom matičnog preduzeća Fabrike glinice `Birač` nadležan da daje odgovore jeste jedino stečajni upravnik, a ne Vlada Republike Srpske, jer je stečaj sudski postupak“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da, isto tako, za različite presude različitih sudova odgovore treba tražiti u okviru samog pravosuđa, a ne u Vladi Republike Srpske.

„Naša sugestija je da, ukoliko je to moguće, pravni timovi dvije strane razmotre cjelokupnu situaciju u vezi sa `Aluminom` i predlože najbolje rješenje da bi se spriječilo dalje iscrpljivanje fabrike i neizvjesnost radnika“, navodi se u saopštenju.

Deblokada računa „Alumine“ uslijedila je nakon odluke Okružnog privrednog suda u Bijeljini od ponedjeljka, 24. aprila, kojom je Fabrika glinice „Birač“ u stečaju dobila spor protiv litvanske Ukio banke, koja je tu fabriku tužila za potraživanje od 155 miliona KM.

Osnovni sud u Zvorniku blokirao je račun „Alumine“ 12. aprila.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se