SvijetVIJESTI

Američki generali: Suprotstaviti se Rusiji, naoružava talibane

Visoko pozicionirani američki vojni zvaničnici poručili su da se SAD moraju suprotstaviti Rusiji jer, kako tvrde, obezbjeđuje oružje za talibane.

Kako su naveli, to oružje se upotrebljava protiv snaga koje Amerikanci podržavaju u Avganistanu.

“Mi ćemo sarađivati sa Rusijom diplomatski. Mi ćemo to uraditi gdje možemo, ali moraćemo da se suprotstavimo Rusiji gdje je ono što radi u suprotnosti sa međunarodnim pravom ili negira suverenitet drugih zemalja”, rekao je američki ministar odbrane Džejms Matis koji je nenajavljeno stigao u posjetu Avganistanu.

Kao primer, Matis je naveo da bi “bilo kakvo dostavljanje oružja iz strane zemlje predstavljalo kršenje međunarodnog prava”.

Pored toga, na zajedničkoj konferenciji sa Matisom, komandant američkih snaga u Avganistanu, general Džon Nikolson izbjegao je da detaljnije govori o ulozi Rusije u Avganistanu, ali je rekao da “ne bi osporio” da umješanost Moskve uključuje davanje oružja talibanima.

Iako su i drugi američki zvaničnici optuživali Rusiju za pomaganje talibanima, Nikolson je prvi koji je javno nagovestio da takva podrška podrazumeva pomoć u naoružanju, naglašava AP.

Ranije danas, visoko pozicionirani američki vojni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je novinarima u Kabulu, pozivajući se na informacije obavještajnih službi, da Rusija daje mitraljeze i druge oblika oružja koje, kako tvrdi, talibani koriste u južnim provincijama Helmand, Kandahar i Oruzgan.

Rusija negira da obezbjeđuje takav vid podrške talibanima tvrdeći da su kontakti ograničeni na očuvanje bezbjednosti i omogućavanje pomirenja tvrdokornih vjerskih fundamentalista i vlade.

Matis je stigao u Avganistan u vrijeme kada administracija predsjednika SAD Donalda Trampa razmatra strategije za tu zemlju, u kojoj talibanski ekstremisti jačaju.

On se sastao sa predsjednikom Ašrafom Ganijem i drugim visoko pozicioniranim avganistanskim zvaničnicima samo nekoliko sati nakon što su ministar odbrane te zemlje Abdulah Habibi i načelnik generalštaba Kadam Ša Šahim podnijeli ostavke zbog napada talibama na vojnu bazu u kojoj je ubijeno 140 vojnika.

Tagovi
Back to top button
Close
Close