izbor urednikanaslovnaVIJESTIZvornik

U 2016/17 godini stipednije odobrene za 321 studenta

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović upriličio je danas prijem za studente kojima je u školskoj 2016/17 godini iz budžeta Grada Zvornika odobrena stipendija u godišnjem iznosu od 1.000 KM. Tom prilikom studenti su potpisali ugovore o stipendiranju i isplaćena im je prva rata od 100 KM.

Pozdravljajući ih gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da je danas jedan od najsvečanijih dana, te da je posebno emotivan u ovakvim prilikama.

– Ovo je prilika kada se susrećemo sa dobrim učenicima i studentima, vi ste ono najbolje što Zvornik ima. Vi ste oni od kojih ova zemlja, ovaj grad, ova sredina očekuju puno. Vi ste pokazali da znate da radite taj posao koji je najteži, a to je učenje, nastavite tim putem i želim vam da jednog dana budete oslonac svima nama i da pravite uslove za neke nove generacije i neki novi i bolji Zvornik, Republiku Srpsku i okruženje – poručio je Stevanović.

Gradonačelnik je rekao da su u gradskom budžetu i ove godine obezbijeđene stipendije za sve studente koji ispunjavaju uslove.

– Pravo je svakog čovjeka da se obrazuje i na ovaj način mi želimo da vam pružimo određenu podršku u sticanju visokog obrazovanja. Sve vas koji ste ovdje molim da, gdje god da vas život odnese, nakon što završite studije, ne zaboravite ko ste i odakle ste, okrenite se i prema svom gradu, dajte svom gradu bilo kakav doprinos, sa bilo koje pozicije – rekao je Stevanović.

On se studentima zahvalio na dosadašnjim rezultatima u učenju i poželio im da i dalje nastave istim putem, putem uspjeha i napretka.

Danas je ugovore o stipendiranju potpisalo 127 studenata i to 96 studenata sa prosjekom ocjena većim od 8,5; 21 student prve godine koji su nosioci Vukove diplome iz srednje škole; 6 studenata master studija sa prosjekom većim od 9; 3 studenta sa smetnjama u razvoju i 1 student bez oba roditelja. Njima će biti isplaćivano po 100 KM tokom 10 mjeseci.

Pored njih u školskoj 2016/17 godini iz budžeta Grada Zvornika biće stipendirano i 11 studenata djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida (500 KM na godišnjem nivou) i 183 studenta sa liste slabog materijalnog stanja (300 KM na godišnjem nivou).

Najveći broj Zvorničana kojima su odobrene stipendije su studenti Medicinskog fakulteta – 69 studenata, na FTN – 43 studenta, Ekonomskom fakultetu – 25 studenata, Filozofskom fakultetu – 22 studenta te na Pedagoškom – 20 studenata, dok su ostali studenti na drugim fakultetima.

Prema mjestu studiranja najveći broj studenata studiraju u Novom Sadu – 117 studenata, u Beogradu – 82 studenta, Bijeljini – 39 studenata, Foči – 27 studenata, Palama – 18 studenata, Zvorniku – 10 i ostali studenti studiraju u drugim gradovima.

Među stipendistima Gradske uprave Zvornik najviše ih je na drugoj i trećoj godini – po 82 studenta, na prvoj godini – 74 studenta, na četvrtoj – 65 studenata, na petoj godini – 18 studenata i na šestoj godini studija – 6 studenata.

Za studentske stipendije u školskoj 2016/17 godini iz gradskog budžeta biće izdvojeno 187.400 KM.

U prethodnoj školskoj godini iz budžeta Grada izdvojeno je 150.000 KM za stipendiranje 244 studenta.

Tagovi
Back to top button
Close
Close