15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Sputnjik: Amerika priprema nuklearni napad na Evropu

VAŠINGTON – Na vojnim vježbama u februaru Pentagon je izradio scenario prerastanja lokalnih sukoba na evropskom tlu u globalni rat. Uslovni protivnik je neimenovana nuklearna sila protiv koje SAD koristi svoje strateške snage. U realnosti ovi uslovi odgovaraju samo jednoj zemlji, i to Rusiji, piše „Sputnjik“.

Vježbe koje je strateška komanda SAD sprovodila od 7. do 17. februara postale su najobimnije u posljednjih nekoliko godina. Pentagon je imao za cilj da razradi akcije svojih snaga i njihovu interakciju sa saveznicima u slučaju sukoba sa nuklearnom silom na evropskom ratištu.

List „Izvestija“ navodi da su u isto vrijeme održane druge vojne vježbe pod nazivom „Surovi izazov 17“.

U njima su se, prema planu, Evropljani branili od spoljne agresije pomoću konvencionalnog oružja. Vojne vježbe „Globalna munja 17“ obrađivale su scenario u kojem konvencionalnim oružjem ne može da se zaustavi neprijatelj, pa SAD lansiraju nuklearno.

Istovremeno je američka vojska, zajedno sa kolegama iz Australije, Kanade, Danske i Velike Britanije upotrebljavala različite šeme mogućeg razvoja događaja: i primjenu kontranuklearnog napada i razoružavanje agresora preventivnim nuklearnim napadom.

Suština se nije mijenjala: sukob u Evropi prerastao je u globalni rat nuklearnih sila. I mada Pentagon ovog puta nije nagovještavao koja država predstavlja uslovnog neprijatelja, jasno je da planu na evropskom bojnom polju odgovara samo jedna zemlja — Rusija, piše „Sputnjik“ u tekstu pod naslovom „SAD spremaju nuklearni napad na Evropu“.

Komanda američkih strateških snaga nije se zaustavila na kompjuterskim simulacijama i razmjeni ideja.

Da bi bilo jasnije, tokom vježbi su ispaljene četiri interkontinentalne balističke rakete „trident 2“ sa podmornica na Tihom okeanu i jedna kopnena raketa iz baze Vandenberg u Kaliforniji.

Štaviše, istovremeno sa raketnim snagama trenirala je komanda za kosmičke operacije, koja je takođe dio strateške strukture. Oni su vježbali odbranu od napada na američke svemirske sisteme i savezničke sisteme.

Bivši načelnik štaba strateških raketnih snaga Viktor Esin ne isključuje mogućnost da na taj način američka vojska pokušava da izvrši pritisak na novu administraciju na čelu sa Donaldom Trampom u cilju povećanja budžeta za odbranu.

Ipak, lansiranje pet balističkih raketa predstavlja veliku vojnu vježbu, a scenario koji je upotrijebio Pentagon ukazuje na to da se SAD ozbiljno pripremaju za hipotetički vojni sukob u Evropi sa korišćenjem nuklearnog oružja.

Pritom, varijanta u kojoj SAD sebi dozvoljavaju ne samo odbrambeni udar već i preventivni, trebalo bi, u najmanju ruku, da posluži kao upozorenje onima koji nisu na listi najbližih prijatelja Vašingtona, zaključuje se u tekstu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se