Federacija BiH proslavlja Dan nezavisnosti BiH

BANJALUKA – Prvog marta 1992. godine u Bosni i Hercegovini je održan referendum o izlasku iz SFRJ i današnji dan u Federaciji BiH se obilježava kao Dan nezavisnosti BiH.Referendum je održan 29. februara i 1. marta prije 25 godina, a građani su se, većinom muslimani i Hrvati, izjasnili da su za izlazak BiH iz SFRJ, odnosno glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64,31% odnosno 2.073.568 građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99,44%. Srbi su mahom bojkotovali referendum i nisu izašli na isti.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda.

28. februara 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijela je odluku kojom je 1. mart proglašen Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je tadašnji predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine, neposredno nakon okončanja krvavog rata i tačno tri godine nakon što je Republička izborna komisija Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.

Dan nezavisnosti je prvi put proslavljen 7. aprila 1995. godine.

U Federaciji BiH danas je neradni dan.

Back to top button